Filmski kampus – uspješan projekat republičke institucije

0

LJetni filmski kampus, program namijenjen studentima tri univerziteta u Srpskoj, bio je dobar korak za upoznavanje rada Arhiva Kinoteke Republike Srpske i sticanje novih saznanja i iskustava koja će im biti od koristi u budućem radu – izjavila je Srni urednik programa Kinoteke Jadranka Pandurević. „Učesnici su izrazili zadovoljstvo organizacijom i programom LJetnog filmskog kampusa. Naučili su mnogo, saznali i vidjeli nešto novo, a posebno su zadovoljni predavanjem majstora montaže profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Marka Babca, kojeg su znali samo iz knjiga, a sada su imali priliku i da ga lično upoznaju i slušaju njegovo predavanje“, naglasila je danas Pandurevićeva.


Ona je dodala da su studenti saglasni da rad Kampusa bude nastavljen, te da se njegovo djelovanje proširi, odnosno da okupi više učesnika i vremenom poprimi regionalni karakater, što i jeste zamisao Kinoteke Republike Srpske koja je njegov organizator.

LJetni filmski kapus održan je u prostorijama Arhiva „Kinoteke Republike Srpske“ u paljanskom naselju Jahorinski Potok, od 26. do 29. juna, paralelno sa održavanjem revije dokumentarnog i igranog filma „Dani Kinoteke Republike Srpske“.

Već treću godinu ovaj program posjećuju studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke i studenti Odsjeka za teatrologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a ove godine pridružili su im se i studenti glume Slobomir P Univerziteta.

Pandurevićeva je naglasila da je Kampus bio prilika da se studentima umjetničkih usmjerenja predstavi rad Kinoteke Republike Srpske, sa akcentom na značaj čuvanja audio-vizuelne baštine kao važnog segmenta kulturnog i duhovnog identiteta, o čemu je uvodno predavanje održao direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Prema njenim riječima, studenti su kroz radionice, predavanja i razgovore sa profesorima i umjetnicima iz oblasti montaže, glume, režije, dramaturgije i likovne umjetnosti, stekli nova saznanja koja će im biti od velike koristi.

Učesnici ovogodišnjeg Kampusa, osim studenata, bili su i prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i redovni profesor glume Slobomir P Univerziteta LJiljana Blagojević, majstor montaže i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Marko Babac, akademski slikar Milivoje Unković, upravnih Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović.

Učesnici Kampusa bili su i vanredni profesor Filozofskog fakulteta na Palama Branko Brđanin,docenti Akademije umjetnosti u Banjaluci Goran Dujaković i Predrag Solomun, kao i direktor Kinoteke Republike Srpske režiser Milovan Pandurević.

Pandurevićeva je naglasila da je Javna ustanova Kinoteka Republike Srpske, koja je organizator manifestacije, imala i veliku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovaj program uvrstilo u redovne godišnje manifestacije od republičkog značaja.

„Ministar Anton Kasipović, koji je prisustvovao otvaranju `Dana Kinoteke`, bio je veoma zadovoljan organizacijom manifestacije i tom prilikom naglasio je da je samo obilježavanje 20 godina od formiranja filmskog arhiva Republike Srpske, kao i saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom od velikog republičkog značaja“, naglasila je Pandurevićeva.

Što se tiče odziva publike na reviji dokumentarnog i igranog filma, Pandurevićeva je ocijenila da je generalno gledano on bio „osrednji“.

„Program jeste bio edukativnog karaketra namijenjen užem krugu publike, prevashodno studentima Filozofskog fakulteta, odsjeka teatrologija i književnost, ali on je imao i opšteobrazovni karakter tako da je začuđujuća činjenica nezainteresovanost mladih da pogledaju filmska remek-djela koja su obilježila 20. vijek. To dovoljno pokazuje da zainteresovanost za kulturu sve više opada“, konstatovala je Pandurevićeva.

Manifestacijom pod nazivom „Dani Kinoteke Republike Srpske“, koja je održana od 25. do 29. juna na Palama, republička Kinoteka je obilježila i dvadeset godina od formiranja filmskog arhiva Republike Srpske, osnovanog 1992. godine u okviru javnog filmskog preduzeća „Srna film“ , čiji je Kinoteka Republike Srpske pravni sljedbenik.

U okviru manifestacije otvorena je i izložba filmskih plakata „Sto godina srpskog igranog filma“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare