Filmovi Pedra Almodovara na programu „Filmoteke“ od 10. do 12. februara

0

Ljubitelji filmske umjetnosti imaće priliku da pogledaju neke od najpoznatijih filmova proslavljenog španskog reditelja Pedra Almodovara u programu „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje u Palama od 10. do 12. februara ove godine.
Na programu su filmovi „Žene na ivici nervnog sloma“ „Sve o mojoj majci“ i „Pričaj s njom“, koji su španskom reditelju i scenaristi donijeli veliku slavu i brojne nagrade širom svijeta, uvrstivši ga u ubjedljivo najuspješnije i međunarodno najpriznatije španske reditelja svoje generacije i jednu od vodećih figura svjetske kinematografije.

Almodovarove filmove karakterišu izuzetno kompleksne priče, elementi melodrame, pop kulture, popularne muzike, satirični humor, jake boje i blještav dekor, a najviše se bavi temama kao što su želja, strast, porodica i lični identitet.

Prvi je na programu film „Žene na ivici nervnog sloma“ (1988), kojim je Almodovar stekao međunarodni ugled i postavio temelje svog prepoznatljivog stila – mješavine estetike namjernog kiča, pop-arta i duboke vezanosti za špansku kulturnu baštinu.

Ovo je film u kojem je Almodovar profilisao i svoj prepoznatljiv tip ženske protagonistkinje – nezavisne, sposobne, ali u ljubavi nesrećne žene. Glavne uloge tumače Karmen Maura (Carmen Maura), Hulijeta Serano (Julieta Serrano), Antonio Banderas (Antonio Banderas), Marija Baranko (Maria Barranco), Rosi de Palma (Rossy de Palma). Uz brojne španske i evropske filmske nagrade (najbolji film, najbolja glumica, te četiri nagrade Goja), film je 1988. godine bio nominovan i za Zlatni globus i za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

U srijedu, 11. februara biće prikazan film „Sve o mojoj majci“ (1999). Film je postigao veliki uspjeh širom svijeta osvojivši brojne nagrade – čak 55 svjetskih nagrada i 35 nominacija. Osvojio je Oskara, Zlatni globus, te šest nagrada Goja.

Glavne uloge tumače Sesilija Rot (Cecilia Roth), Marisa Parades, (Marisa Paredes), Antonija san Huan (Antonia San Juan), Penelope Kruz (Penelope Cruz), Kandela Pena (Candela Pena).

Na kraju, u četvrtak, 12. februara na programu je film „Pričaj s njom“ (2002), koji je Almodovaru donio 48 nagrada i još 30 nominacija, među kojima i Oskara za najbolji scenario te Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, što je ujedno označilo i vrhunac karijere slavnog reditelja, Uloge tumače: Havijer Kamara (Javier Camara, Dario Gradineti (Dario Grandinetti), Rosario Flores (Rosario Flores), Leonor Vatling (Leonor Watling).

Ovjenčan brojnim nagradama i priznanjima, Almodovar je 2001. godine izabran za počasnog člana Američke akademije nauka i umjetnosti. Evropska filmska akademije dodijelila mu je 2013. priznanje za doprinos svjetskom filmu , a u oktobru 2014. godine dobio je i prestižnu francusku nagradu „Limijer“ za cjelokupno djelo.

Program će biti održan u Art galeriji „G 3“ u Palama. Projekcije počinju u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare