Filmoteka u znak sjećanja na Robina Vilijamsa

0

Kinoteka Republike Srpske organizuje od 7. do 9. oktobra u Palama „Filmoteku“ u znak sjećanja na nedavno preminulog američkog glumca Robina Vilijamsa (Robin Williams), koji će u svijetu filmske umjetnosti ostati zapamćen kao vrstan dramski glumac i briljantan komičar, podjednako omiljen kod publike svih genaracija.

Trodnevni filmski program biće održan u Art galeriji „G 3“, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Biće prikazani filmovi: „Dobro jutro, Vijetname“ (1987), „Društvo mrtvih pjesnika“ (1989) i „Peč Adams“ (1998), u kojima je Vilijams ostvario izvanredne glumačke kreacije, osvojivši brojne nagrade i priznanja.

U utorak, 7. oktobra na programu je film „Dobro jutro, Vijetname“, koji je režirao poznati američki filmski reditelj, glumac, scenarista i producent Beri Levinson (Barry Levinson), dobitnik Oskara za film „Kišni čovjek“. Osim Vilijamsa, u filmu igraju Forest Vitaker (Forest Whitaker), Tung Tan Tran (Tung Thanh Tran), Čintara Sukapatana (Chintara Sukapatana), Bruno Kirbi (Bruno Kirby) i drugi.

Radnja filma se dešava 1965. godine, za vrijeme Vijetnamskog rata, kada u u američku vojnu bazu u Sajgonu dolazi novi radio voditelj Adrijan Kronauer, koji će svojim nekonvencionalnim stilom uzdrmati do tada ustajali i sterilni program, što će izazvati oduševljenje vojnika, ali i gnjev visokih oficira. Ova uloga, za koju je Vilijams nominovan za Oskara, bila je ujedno i njegova prva šansa da pokaže svoj humoristički talenat i da svijet upozna sa svojim fantastičnim i kreativnim improvizacijama.

U srijedu, 8. oktobra biće prikazan film „Društvo mrtvih pjesnika„, koji je Američki filmski institut proglasio jednim od 100 najinspirativnijih filmova svih vremena. Režiju potpisuje Piter Vir (Peter Weir), koji je 1989. godine bio nominovan za Oskara. Osim za režiju, film je nominovan za oskara u još tri kategorije – za najbolji scenario (Tom Šulman – Tom  Schulman), za najbolji film i glavnu ulogu (Robin Vilijams). Dobitnik je oskara za najbolji scenario, a uloga profesora Džona Kitinga danas se smatra jednom od najboljih Vilijamsovih uloga u njegovoj karijeri. Film je nominovan za Zlatni globus u četiri  kategorije, te za prestižnu britansku nagradu BAFTA u šest kategorija, a osvojio je dvije.

Treće veče biće prikazan film „Peč Adams„. Osim Vilijamsa, u filmu igraju Monika Poter (Monica Potter), Danijel London (Daniel London), Filip Sejmur Hofman (Philip Seymour Hoffman) i drugi. Režiju filma, zasnovanog na istinitom događaju, potpisuje Tom Šadijak. Okosnicu filma čini priča o neobičnom doktoru Hanteru Adamsu, koji pacijente pokušava liječiti nekonvencionalnom metodom – humorom. Film je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju muziku, te za Zlatni globus u dvije kategorije.    

Robi  Maklorin (McLaurin) Vilijams rođen je 1951. godine u Čikagu (Ilinois).  

Pažnju javnosti privukao je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina ulogom u seriji „Mork i Mendi“, koja mu je donijela Zlatni globus i nominaciju za nagradu Emi. Po završetku serije, karijeru je izgradio kao uspješan filmski glumac. U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri, od 1980. godine, kada se pojavio u filmu Roberta Altmana „Popaj“, odigrao je više od 80 uloga.

Iako je široj publici poznat kao komičar, neke od njegovih najhvaljenijih uloga ostvario je u dramama („Dobro jutro, Vijetname“, „Društvo mrtvih pjesnika“, „Buđenja“ (1990), „Kralj ribara“ (1991), i „Dobri Vil Hanting“ (1997), koja mu je donijela Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi).
 
Često je nastupao u popularnim porodičnim komedijama, među kojima su „Popaj“ (1980), „Kuka“ (1991), „Gospođa Dautfajer“(1993), „Džumandži“ (1995) i „Noć u muzeju“ (2006). Pozajmljivao je glas u crtaćima: „Aladin“ (1992), „Roboti“ (2005) i „Ples malog pingvina“ (2006), kao i u naučnofantastičnom filmu „Vještačka inteligencija“ Stivena Spilberga. Tri puta je bio nominovan za nagradu Oskar, koju je osvojio jednom (za ulogu u filmu „Dobri Vil Hanting“). Takođe je dobitnik dva Emija, četiri Zlatna globusa, dvije nagrade Udruženja glumaca i pet Gremija.

Vilijams je preminuo 11. avgusta 2014. godine u Kaliforniji, u 63. godini života. Policija je ubrzo potvrdila da je smrt nastupila kao posljedica samoubistva vješanjem. Nedavno su se u medijima pojavile informacije da je bolovao od Parkinsove bolesti, te da bi depresija izazvana tim saznanjem mogla da bude uzrok njegovog samoubistva.  

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments