Филм „Гаравице“ о усташком злочину над Србима приказан у Београду

0

БЕОГРАД – Документарни филм „Гаравице“ о усташком покољу над српским народом из Бихаћа и околних општина вечерас је имао премијеру у Србији, у Београду, гд‌је се окупљенима обратио и Његова светост патријарх српски Порфирије ријечима да Срби треба да памте своје страдалнике.

Организатор премијере је Српска православна црква, а српски патријарх је у обраћању у „МТС“ дворани истакао да је молитва насушни хљеб и „једина узданица за душе оних који су свирепо измјештени из овог у неки бољи и непролазни свијет“.

Он је рекао да су страдали све то задобили молитвом старца Вукашина из Клепаца који је у Јасеновцу изговорио: „Само ти дијете ради свој посао“.

Патријарх је нагласио да је молитва за страдале усклик побједника и доказ снаге Божије у људима, те је посебно поздравио троје Срба који су као д‌јеца преживјели ужасе Гаравице.

„Због свега овога наш бол се преобраћа у снагу и у радост јер молитвеним сећањем поштујемо све наше и све невине страдалнике било из којег народа истовремено задобијајући надахнуће да идемо даље, да чувамо веру, име и образ, памтимо своје и уважавамо туђе страдалнике да нам се више никада и ником слично не би догодило“, рекао је патријарх.

Он је захвалио Фондацији „Заборављени коријени“ и аутору филма Драгану Радовићу што су прегаоци у документовању страдања српског народа и благословио све присутне.

Аутор Радовић рекао је Срни да се за вечерашњу премијеру тражило мјесто више и да је ван сале гд‌је је била пројекција остало намање 150 људи.

„Интересовање је заиста било велико. Вјерујем да ће бити и нова пројекција у Београду“, додао је Радовић и напоменуо да је овај филм, иако је документарни, привукао велику пажњу.

Он је нагласио да га посебно радује што је београдску премијеру организовала СПЦ зато што Цркви српски народ вјерује.

Радовић је рекао да његова Фондација „Заборављени коријени“ тренутно припрема три зборника – о страдању Срба романијског краја и у Старом Броду, о страдању српског народа у Купресу и Бугојну и оним који се бави страдањем Срба у Гаравицама, односно Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Филм „Гаравице“ доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата и објашњава посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Базиран је на више од 3.000 докумената, који обухватају судске пресуде, саслушања, записнике, извјештаје и прогласе, као и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори њих 15.

По броју жртава ова локација налази се одмах иза Јасеновца и Јадовног, и представља треће највеће српско стратиште за вријеме Другог свјетског рата.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare