Festival folklora „Licidersko srce“

0

VIŠEGRAD – Na Festivalu folklora „Licidersko srce“, koji je održan u Višegradu, učestvovala su djeca iz kulturno-umjetničkih društava iz Španije, Grčke, Mađarske, Kanade, Srbije i Republike Srpske.

Najviše aplauza okupljenih ispred spomenika Ivi Andriću u Andrućgradu, sinoć je izazvao je nastup folklornog ansambla „Miroslav – Bato Marčetić“ iz Toronta čiji članovi su djeca srpskih iseljenika, pa i onih koji su u ovu zemlju doselili nakon posljednjeg rata.

Orkestar grčkog ansambla ušao je u Andrićgrad uz zvuke sirtakija, a grči folklor je oduševio Višegrađane narodnim igrama.

Organizator ovog međunarodnog festivala, koji je priređivao koncerte i u Novoj Varoši, Bajinoj Bašti, planinama Zlataru i Zlatiboru, te na Mokroj Gori, jeste Udruženje građana „Era“ iz Užica.

„Cilj našeg udruženja jeste očuvanje tradicije srpskog naroda uz pjesmu, igru i narodnu nošnju. Oni koji na najbolji način to uspijevaju jesu djeca“, kaže predsjednik Udruženja „Era“ Vlastimir Veljović.

Svečanosti u Andrićgradu prisutvovao je i zamjenik gradnonačelnika Užica Vidoje Drndarević, koji je istako da i ovaj festival predstavlja vid prekogranične saradnje susjednih gradova.

„Kao što je `licidersko srce` nekada bilo simbol ljubavi između djevojaka i maladića, tako je grad na Drini veliko srce prepuno radosti poklonio svim ljudima dobre volje“, rekao je načelnik opštine Tomislav Popović na otvaranju Festivala.

U Andrićgradu su djevojke u narodnim nošnjama prodavale liciderska srca, a organizator je odlučio da prihod bude predat Zavodu za zaštitu ženske djece i omladine na Okolištima u Višegradu.

Prije nastupa ansambli su od ćuprije, ukrašene slavolucima od balona, prošli glavnom ulicom, a karavan je u Višegrad stigao vozom „ćirom“ iz Mokre Gore.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare