Festival „Akordeon art plus“ od 30. maja do 2. juna

0

Internacionalni festival harmonike „Akordeon art plus“ biće održan od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.

Tim povodom u ponedjeljak, 29. maja, biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti dekan Muzičke akademije Maja Žuža, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini, rukovodilac katedre za harmoniku Danijela Gazdić i prodekan za umjetnički i naučnoistraživački rad Marko Stojanović.

Konferencija za novinare najavljena je za 15.00 časova u sali Muzičke akademije.

Festival „Akordeon art plus“ godinama u Istočnom Sarajevu okuplja eminentne umjetnike, izvođače i pedagoge iz regiona i svijeta, saopšteno je iz Muzičke akademije.

U okviru festivala biće održano i 5. Međunarodno takmičenje pijanista.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće takmičari, gosti i članovi žirija iz Italije, NJemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Učesnici će se takmičiti u šest disciplina – harmonika solo, klavir solo, klavirski duo, klavirski praktikum, kamerna muzika i orkestri harmonika.

Majstorski kurs iz harmonike održaće profesor Klaudijuš Baran iz Poljske, a iz klavira Srđan Čaldarović iz Hrvatske, dok će u okviru festivala biti održana četiri koncerta.

Svečana ceremonija otvaranja festivala biće 30. maja u 20.00 časova na Muzičkoj akademiji kada je predviđen nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Drugog dana festivala, 31. maja predviđen je koncert Alekseja Gunjina /klavir/ iz Rusije, 1. juna koncert Samuelea Telarija /harmonika/ iz Italije, a 2. juna koncert pobjednika ovogodišnjeg festivala i dodjela nagrada.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

(www.palelive.com/Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare