Fascinantno otkriće u Orlovači: Pronađena najveća lobanja pećinskog medvjeda!

0

Pećina Orlovača koja se nalazi 10 km od Pala u selu Sumbulovac, osim što bilježi rast turističkih posjeta i predstavlja prirodnu rijetkost i atrakciju i dalje iznenađuje istraživače i speleologe.

Grupa istraživača: Samardžić Mladen, stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale, Jelena Golijanin viši asistent na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta u Palama i Neven Rudić profesor geografije u OŠ „Mokro“, pronašli su nešto što uspjeva veoma malom broju speleologa i što za mnoge ostaje samo životni san.

U srijedu, 19.8.2015. godine grupa se odvažila da napravi istraživanje u turističkom dijelu pećine ne sluteći da će na udaljenosti od oko 100 metara od samog ulaza u pećinu pronaći lobanju pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) koja je svojom veličinom jednaka najvećoj pronađenoj! Lobanja koja je pronađena je veća za 10 cm, od one koja se nalazi u muzejskoj postavci pećine. Značaj pronalaska je veliki kako za pećinu tako i za one koji dođu da je pogledaju.


Samardžić, Golijanin i Rudić sa velikim otkrićem

Osim lobanje pronađeno je i više lokaliteta sa kostima za koje je potrebno sprovesti detaljnija istraživanja i koji mogu ponuditi nova, nevjerovatna otkrića!

„Istraživanja u pećini se sprovode više puta godišnje, u zavisnosti od vremenskih prilika. Kiša i poplave koje se dešavaju u pećini potencijalno mogu da otkriju kanale koji vode do skrivenih prostorija. U ovoj godini su vršena tri istraživanja i to u drugom dijelu pećine u kojem se ne odlazi toliko često“, izjavio je Samardžić Mladen, stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra naše opštine.


Lobanja pećinskog medvjeda prilikom pronalaska

Pećinski medvjedi su izumrli prije 16.000 hiljada godina, a da bi se utvrdila tačna starost kostiju, potrebno je uraditi ispitivanje uz pomoć metode c14 koja je veoma skupa.

„Lobanja i ostale kosti koje su pronađene će biti očišćene i zaštićene. Lobanju će posjetioci moći da pogledaju kada se završi prepariranje. Ovo otkriće je veoma značajno kako za ekipu koja je učestvovala tako i za samu pećinu i turističku ponudu“, izjavio je za naš portal Samardžić.


Kosti medvjeda koje čekaju novo istraživanje

Ovo fascinantno otkriće bi Orlovaču trebalo učiniti još atraktivnijom i dovesti veliki broj istraživača iz različitih oblasti.

Samardžić je uputuio poziv profesijama koje mogu pospješiti razvoj i zaštitu pećine Orlovače.

„Pećini i pronalascima treba posvetiti više pažnje. Mi ćemo nastaviti da istražujemo i pozivamo sve koji nam mogu pomoći da nam se pridruže jer su saznanja do kojih nas dovode pronalasci u Orlovači od velikog značaja za čovjeka.“


Veličina pećinskog medvjeda prema čovjeku. Foto historyblog.ru

Pećina Orlovača je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša (Microc hipoptrea), koji pripada endemskoj entemofauni. Pored kostiju medvjeda u pećinu su u prethodnim istraživanjima nađeni i vrlo zanimljivi arheološki detalji, kao što su fragmenti keramike iz mezolita, zatim amoniti – stanovnici mezozojskog mora, i sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina.

Uređenje pećine Orlovača počelo je u junu 2002. kada se krenulo s ozbiljnim speleološkim, paleontološkim, arheološkim i drugim značajnim istraživanjima.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare