Evidentan napredak Univerziteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Univerzitet u Istočnom Sarajevu imao je evidentan napredak, što je vidljivo kroz izgradnju novih objekata i laboratorija, kao i prema broju stalno zaposlenih profesora i mladih asistenata koji su tu doktorirali i postali ugledni profesori, izjavio je rektor Radoslav Grujić povodom obilježavanja Dana Univerziteta.
Grujić je istakao da je posebno ponosan na broj međunarodnih projekata koji su odobreni ovom Univerzitetu, što je znak kvaliteta profesora i istraživača, koji pišu aplikacije.

„Od ukupnog broja apliciranih međunarodnih projekata, 25 odsto naših projekata je odobreno i realizuje se od 2015. godine, što je daleko iznad evropskog prosjeka i vjerovatno među najboljim u regionu“, rekao je Grujić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da su, zahvaljujući projektu modernizacije Univerziteta u prošloj godini, obezbijedili najsavremeniju laboratorijsku opremu za sve tehničke fakultete i drugu opremu za učenje, kao i namještaj za ostale fakultete na Univerzitetu.

Grujić je napomenuo da će uskoro biti useljiva zgrada Bogoslovskog fakulteta, te podsjetio da je Univerzitet pružio pomoć resornom Ministarstvu u izgradnji studentskih domova na Palama i u Foči.

„Tokom godine biće saniran Studentski dom i zgrade Likovne akademije i Fakulteta za menadžment u Trebinju, a očekujemo da se nađu određena sredstva i za sanaciju Doma i zgrade Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, te obezbijedi Studentski dom u Lukavici“, naveo je Grujić.

Kao strateške ciljeve u narednim pet godine, Grujić je naveo modernizaciju nastavnih planova i programa, poboljšanje naučnoistraživačkog rada, te podizanje nivoa znanja i kompetencija diplomiranih studenata na viši nivo da bi zadovoljili potrebe tržišta.

„Želimo da širokom akcijom i zapošljavanjem naših studenata pružimo pomoć našoj privredi i lokalnim zajednicama da bi riješili svoje probleme, što nam je zajednički cilj“, rekao je Grujić.

Među ciljevima je i produžetak akreditacije koja ističe naredne godine, što će biti prilika i da akredituju studijske programe.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je promovisano 49 doktora nauka.

Povodom obilježavanja 24 godine od osnivanja ovog Univerziteta danas će biti održana svečana akademija, kojoj će, prema najavi Grujića, prisustvovati predstavnici vlasti i ministri iz Republike Srpske i BiH, te rektori sa desetak svjetskih univerziteta, kao i univerziteta iz Republike Srpske i BiH.

Na svečanoj akademiji biće izvršena dodjela najviših priznanja Univerziteta, kao i povelja i zahvalnica najboljim studentima. Planirana je i promocija tri profesora emeritusa, a u okviru svečanosti prvi put biće proglašeni najbolji profesori istraživači u tri kategorije.

Uoči konferencije za novinare Grujić je sa rektorom Univerziteta u Kopru Draganom Marušićem potpisao Ugovor o saradnji dva univerziteta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare