Eventualni rast cijena odrazio bi se na potrošače

0

ISTOČNO SARAJEVO – Eventualno povećanje cijene gasa u BiH odrazilo bi se i na korisnike usluga „Sarajevo-gasa“ Istočno Sarajevo, odnosno potrošače ovog energenta u ovom gradu – izjavio je Srni direktor tog preduzeća Slavo Krajišnik.

Krajišnik je rekao da će se to eventualno povećanje cijene gasa isključivo odnositi na povećanje njegove nabavne cijene i da neće uključivati i povećanje cijene usluga „Sarajevo-gasa“.

„Mi ćemo pokušati, koliko je to u našim mogućnostima, da ublažimo to povećanje cijene gasa“ – naglasio je Krajišnik.

Ističući da je pitanje koliko će to povećanje da bude, Krajišnik očekuje da, ukoliko je razlog slaba naplativost, prije svega od sarajevskih toplana kao najvećih dužnika, možda Vlada Federacije BiH riješi taj problem.

„Mislim da glavni razlog za zahtjev za povećanje cijene gasa nije njegova nabavna cijena nego neredovno plaćanje gasa“ – podsjetio je Krajišnik.

On je kao primjer naveo da je u NJemačkohj nabavna cijena gasa za trećinu manja nego u BiH zato što Nijemci unaprijed plate gas i ne kasne kao BiH.

„Rusi traže redovno plaćanje gasa, a ako neko uplati avans može da dobije gas mnogo jeftinije“ – rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva redovno izmiruje svoje obaveze, ali je problem što nema alternativne pravace snabdijevanja gasom.

„`Južni tok` bi dobro došao jer bismo imali i alternativna snabdijevanja zato što bi se pojavili još neki snabdjevači, što bi uticalo da padnu cijene gasa“ – tvrdi Krajišnik.

Prema njegovim riječima, teoretski postoji mogućnost da dođe do problema u snabdijevanju gasom, ali je ona mala, jer je Sarajevo orijentisano isključivo na snabdijevanje prirodnim gasom.

„Korištenje alternativnih energenata malo je vjerovatno, jer bi korištenje uglja dovelo do velike stope zagađenja vazduha i ekološke katastrofe, a električne energije moglo bi da ugrozi energetski sistem“ – pojasnio je Krajišnik.

On je istakao da će u Istočnom Sarajevu sve biti spremno pred početak sezone grijanja.

„Nijedne godine nije bilo problema i nema razloga da tako ne bude i ove godine“ – rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, u toku je gasifikacija nekih dijelova opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, koja je isplativa.

„U Istočnoj Ilidži završen je gasovod do industrijske zone, a namjera nam je da to produžimo do Krupca i pokrijemo kompletnu industrijsku zonu. Izrađeno je i idejno rješenje gasifikacije Pala i Jahorine i mi bismo veoma brzo mogli da krenemo sa tim, ali to trenutna ekonomska kriza odgađa za neka bolja vremena“ – naglasio je Krajišnik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare