Evaluacijska komisija Evropskog olimpijskog komiteta obišla opštinu Pale

0

Evaluacijska komisija Evropskog olimpijskog komiteta u protekla tri dana obišla je sve objekte i organizacione aspekte Istočnog Sarajeva i Sarajeva koji su se kandidovali za domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2017. godine. Nakon posjete olimpijskih planina, sportskih i smještajnih objekata na konferenciji za novinare komisija je iznijela završne komentare vezane za ovu posjetu.

Članovi Evaluacijske komisije evropskih olimpijskih komiteta, Jozef Liba, Guru Lium i Katerina Nycova, juče su završili trodnevnu posjetu Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Komisija se upoznala sa organizacionim mogućnostima gradova kandidata za domaćina Zimske olimpijade mladih – EYOF-a 2017. godine.

„Imali smo priliku vidjeti sve prezentacije i posjetiti sve predložene lokacije. Isto tako, razgovali smo s predstavnicima svih sportkih saveza koji su uključeni u pojekat organizacije. Moram reći da smo zaista vidjeli veliki napredak na svim borilištima kao i aktivnostima koje su nam prezentovane“, rakao je šef delegacije Jozef Riba na press konferenciji u prostoru Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

On je izrazio uvjerenje kako će, ako se bude išlo istim tempom, BiH imati izvanredno organizovane igre 2017. godine.

Konačna odluka o domaćinu EYOF-a 2017. biće donesena na Generalnoj skupštini Europskog olimpijskog komiteta (EOC), u decembru u Izraelu. Gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo su jedini kandidati.

U sklopu posjete gosti su posjetili borilišta na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, dvoranu u Palama, te dvorane Zetra i Skenderija, kao i olimpijska sela u Neđarićima i Istočnom Sarajevu.

Komisija posjetila sportsku dvoranu u Palama, Olimpijski park, Dvorišta i Jahorinu

„Gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo tek treba da pošalju ponudu, za organizaciju EYOF-a 2017. godine u kojoj ćemo navesti sve detalje naše organizacije. Ponuda će sadržavati spisak svih borilišta i sportova koji će biti organizovani na EYOF-u. Trenutno smo jedini kandidati, ali ne znači da ćemo organizaciju i dobiti. Evaluacijska komisija nam je na neki način pomogla i ukazala nam na naše prednosti i nedostatke.

Komisija je obišla Sportsku dvoranu u Palama, Olimpijski park, Dvorišta i Jahorinu. S obzirom da su ljudi iz komisije bili u Palama i prije dvije godine i da su vidjeli samo započetu sportsku dvoranu, ovaj put su vidjeli veliki napredak. Dvorišta su nakon održavanja Svjetskog vojnog prvenstva takođe značajno izmijenjena u pozitivnom smislu. Mnogo posla je urađeno, pa su naše mogućnosti za organizaciju EYOF-a unaprijeđene. U centru Pala je održana ceremonija dodjele medalja učesnicima Svjetskog vojnog prvenstva, dok je Olimpijska pahuljica simbol sjećanja na olimpijsku prošlost i takmičare iz Pala.

Jahorina bi trebala biti domaćin alpskih disciplina za djevojke, dok bi na Dvorištima bilo organizovano trčanje i biatlon. Sportska dvorana u Palama bi mogla biti domaćin takmičenja u hokeju, klizanju i karlingu, kao i svečanog zatvaranja takmičenja. Postoji mogućnost montaže klizališta, pa je ovakva takmičenja moguće organizovati.

O organizaciji takmičenja i borilištima ćemo tek razgovarati u narednom periodu. Ništa nije završeno i tek nam predstoji veliki posao. Daleko je 2017. godina i svi se moramo maksimalno angažovati da ispunimo sve zacrtane ciljeve.“ – izjavio je za naš portal zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=eYF1WZRfBN4&feature=player_embedded}

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments