Epidemiološka situacija se usložnjava i pogoršava

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona na području Sarajevsko-romanijske regije je nepovoljna i u zadnjih sedam dana se usložnjava i pogoršava, rekao je Srni rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Srpske Vlado Miovčić.

On je ocijenio da je pogoršanje rezultat nepoštovanja epidemioloških mjera, te da je sa dolaskom toplijih dana veći broj socijalnih kontakata, zbog čega je na području ove regije došlo i do većeg broja lica pozitivnih na virus korona.

„Juče i toku ovog dana od javnih zdravstvenih ustanova izuzeto je 150 uzoraka, od kojih je 88 pozitivno, od čega 87 na području grada Istočno Sarajevo“, istakao je Miovčić.

Miovčić je naveo da su trenutno aktivna 253 slučaja, oporavljeno je 2.959 osoba, a od posljedica virusa korona do sada su preminule 173 osobe.

Prema njegovim riječima, pod zdravstvenim nadzorom u Sarajevsko-romanijskoh regiji su 444 osobe, dok je iz nadzora izašlo 10.915 osoba.

„U našoj regiji počela je vakcinacija zdravstvenih radnika, a Republika Srpska ulaže velike napore za pripremu masovne vakcinacije, zbog čega je potrebna mnogo povoljnija epidemiološka situacija, kako bi se proces imunizacije što efikasnije obavio. Imunizacija je, uz poštovanje važećih mjera, jedina mjera koja nas može dovesti do pobjede nad ovim virusom“, istakao je Miovčić.

On je istakao da Srpska nije doživjala crni scenario, kako su neki predviđali, niti je zdravstveni sistem pao na koljena, i pored raznih specifičnosti kao što su blizina Sarajeva, turistički potencijali, velike cirkulacije stanovništva…

„Nadamo se da će naše stanovništvo shvatiti, čuti apel – da je sada, kao nikada, potrebno poštovanje važećih mjera“, istakao je Miovčić.

Miovčić je napomenuo da se, prema zakonskim aktima Republike Srpske, testiranje može obaviti samo u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno u domovima zdravlja, regionalnom centru i Bolnici „Srbija“.

On je naglasio da se na području regije sprovode mjere na jačanju kapaciteta za planiranu vakcinaciju.

Planom vakcinacije su definisane prioritetne grupe, isto kao i za testiranje, a među njima su tri državna i jedan privatni dom za starija lica, zdravstvni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, stanovništvo starije od 65 godina, kao i osobe sa hroničnim bolestima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare