Enciklopedija – lična karta Srpske

0
Enciklopedija - lična karta Srpske
ФОЧА, 2. ЈУНА /СРНА/ - Генерални секретар Академије наука и умјетности Српске Драгољуб Мирјанић, предсједник Академије Рајко Кузмановић и академик Мирко Шошић на промоцији првог тома Енциклопедије Републике Српске у Фочи.

FOČA – Enciklopedija Republike Srpske je kapitalno djelo koje predstavlja ličnu kartu Srpske, istaknuto je na današnjoj promociji prvog njenog toma u Foči.

U prvom tomu Enciklopedije, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Srpske, na 783 stranice, obrađeni su pojmovi koji počinju na slova A i B.

Na promociji su govorili generalni sekretar Akademije Dragoljub Mirjanić, njen predsjednik Rajko Kuzmanović i akademik Mirko Šošić.

Kuzmanović je istakao da je Enciklopedija kolektivno djelo, koje na ravnopravan način tretira svih 2.700 naseljenih mjesta, 65 opština i sedam gradova, kao i sve ličnosti, bez obzira na nacionalnost, koje su dale doprinos stasavanju Srpske.

„Ova enciklopedija biće jedna od onih knjiga koja se radi na bazi prošlosti, koja će da odslika sadašnjost, ali će anticipirati i budućnost. Time će pokazati da prostor Republike Srpske nije nepoznata zemlja, nego da je ovdje bujao život još od stare Grčke“, rekao je Kuzmanović.

Mirjanić je rekao da je ovo leksikografsko djelo opšteg tipa oslobođeno predrasuda i ideologija, koje istraživačkim pristupom i naučnom obradom prikazuje suštinska pitanja u vezi sa prošlošću i sadašnjošću Srpske.

„U prvom tomu se nalaze 372 fotografije ličnosti, objekata i dokumenata, kao i 32 karte. Obrađeno je 338 naselja, uključujući sedam administrativnih centara – dva grada Banjaluka i Bijeljina, Brčko distrikt, te opštine Bileća, Brod, Bratunac i Bosansko Grahovo u Federaciji BiH sa većinskim srpskim narodom“, naveo je Mirjanić.

On je dodao da je obrađeno i 689 ličnosti, od kojih 70 sa fotografijama, među kojima su zvaničnici Srpske, predstavnici Crkve, generali, narodni heroji i komandanti većih formacija Vojske Republike Srpske, akademici, doktori nauka, istaknuti pisci, glumci, slikari, sportisti…

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da je ova lokalna zajednica aktivno uključena u izradu Enciklopedije.

„U prvom tomu zastupljeni smo sa 15 odrednica i tri ličnosti, a za drugi tom pripremili smo, takođe, 15 odrednica i dvije ličnosti, a redakcija je to prihvatila. Pored toga, uključeni smo u sve opšte pojmove, jer je riječ o enciklopediji nacionalnog kraktera, što je veliki poduhvat za Republiku Srpsku“, rekao je Mašić.

Predsjednik Akademije uručio je primjerke Enciklopedije načelnicima opština Foča i Višegrad Radisavu Mašiću i Mladenu Đureviću, narodnom poslaniku Veljku Mariću, fočanskom muzeju i biblioteci, kao i akademiku Mirku Šošiću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments