Elektrodistribucija Pale: Strujni sistem funkcioniše u potpunosti

0

U planu su radovi na dalekovodu u Kaljini – opština Sokolac, na Trebeviću, kao i u paljanskom naselju Koran, koje planiraju da odvoje od dalekovoda „Trebević“, a da naselje LJubogošta spoje sa paljanskim dijelom dalekovoda…


Kompletna elektroenergetska mreža na području koje pokriva „Elektrodistribucija Pale“ trenutno je u funkciji i nema većih problema sa snabdijevanjem električnom energijom, rekao je izvršni direktor za tehničke poslove „Elektrodistribucije“ Boško Jugović.

On ističe da su sanirani svi kvarovi koji su nastali tokom posljednjih snježnih padavina, a najteže stanje bilo je na području radnih jedinica Foča, na lokalitetu Čelebića, zatim Sokoca i na lokalitetu Kaljina.

„To su područja gdje je nepristupačan teren i gdje se putevi zadnji raščišćavaju, tako da smo često u prilici da ne možemo da otklonimo kvarove zbog nepristupačnosti terena“, pojasnio je Jugović za Srnu i dodao da se sa prvim padavinama u zimskom periodu otkrivaju slabe tačke koje se otklone, tako da u drugom dijelu zime snabdijevanje električnom energijom uglavnom bude zadovoljavajuće.

On je naveo da je i snabdijevanje Jahorine električnom energijom u vrijeme zinmske turističke sezone uredno.

Jugović naglašava da je u zimskom periodu potrošnja električne enrgije povećana za oko 30 odsto, ali da je ostala na istom nivou kao i prethodne zime.

Prema njegovim riječima, prošlu godinu završili su sa gubicima na električnoj mreži od 12,74 odsto, što je u granicama tehnički dozvoljenih gubitaka.

„To su gubici koji nastaju na mreži prilikom isporuke električne energije, kao i oni koji se stvaraju krađom električne energije“, rekao je Jugović i apelovao na potrošače da ne pokušavaju da neovlašteno troše električnu energiju, jer „Elektrodistribucija“ prati i analizira svako trafo-područje i uspješno locira mjesto gdje se krade struja.

Takvi slučajevi se sankcionišu, tako da su u posljednje vrijeme neki platili kazne od pet do 10 hiljada maraka.

Jugović je naglasio da je naplata gotovo 100 odsto i da su u „Elektrodistribuciji“ ponosni na te rezultate, koji im ostavljaju mogućnost da sredstva, stečena smanjenjem gubitaka i ostvarenjem dobrog procenta naplate, ulažu u investicije.

Jugović dodaje da „Elektrodistribucija Pale“ godišnje investira oko šest miliona maraka samo u elektoenergetsku mrežu – u nabavku stubova, kablova, skidanje starih dotrajalih užadi, ugradnju betonskih stubova.

U planu su radovi na dalekovodu Kaljina u opštini Sokolac, na Trebeviću, te u paljanskom naselju Koran, koje planiraju da odvoje od dalekovoda „Trebević“, a da naselje LJubogošta spoje sa paljanskim dijelom dalekovoda. U toku je i završetak radova na projektnoj dokumentaciji za klizište „Bogatići“.

„Eelektrodistribucija Pale“ pokriva područja 13 opština – Pale, Istočni Stari Grad, Sokolac, Rogatica, Višegrad, Rudo, Čajniče, Novo Goražde, Foča, Kalinovik, Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Takođe, imaju oko 53.000 potrošača u kategoriji stanovništva i oko četiri hiljade u kategoriji ostalih potrošača.

(www.palelive.com / Ljiljana Čvoro / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare