Ekskurzija OŠ „Srbija“

0

Moramo da kažemo,

Jako smo se obradovali kada su nam prije nekoliko godina izgradili i pokrenuli novu Osnovnu školu „Srbija“ na Palama jer je postojeća bila preopterećena.

Uprave škola i vjerovatno lokalne zajednice su napravile raspored koja naselja i ulice idu u koju školu. Sve je bilo u redu dok pojedini roditelji i uprave škola nisu počele, da iz samo sebi poznatih  razloga prebacuju djecu iz škole OŠ Srbija u OŠ Pale. Iako je OŠ Pale i meni bliža smatrao sam da nije u redu da treba prebacivati djecu. Pa i poslije kolektivnog prebacivanja većine djece iz naselja ostao sam principijelan misleći da je to u redu.

Ljutnju i stalno nagovaranje od strane mog djeteta sam suzbijao uz obrazloženje da će to brzo proći i da će se sa drugarima sresti u srednjoj školi.

A onda je došlo dodatno razočarenje. Ekskurzija na početku 9 rareda i konačna odluka da djeca iz OŠ Srbija neće ići na ekskurziju.

Razlog je  nedovoljan broj prijavljenih učenika, (ispod 80% što je uslov ministarstva)dok u školi Pale skoro sva djeca su prijavljena i idu na ekskurziju.

Pošto znam 15-oro djece koja su sada 9 razred a prebačena su iz OŠ Srbija u OŠ Pale ogorčenje je još veće. Da je samo pomenutih 15 učenika ostalo u školi Srbija obadvije škole bi imale uslov za odlazak na ekskurziju jer sva ta djeca su se prijavila za ekskurziju.

Da se na vrijeme vodilo računa o tome i sagledale moguće posljedice (radi se uglavnom o djeci imućnijih roditelja) problem se nebi ni pojavio. Ovako ostaje mi ili nama da tješimo sopstvenu djecu.

Sve ovo sam napisao da se bar ubuduće vodi računa o prebacivanju iz škole u školu pošto posljedice mogu biti vrlo ozbiljne. Djeca su jako osjetljiva u ovim godinama.

Diskusiju osnovao: Razočarani roditelj

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare