Ekonomika ispitnih rokova: Prijava ispita 70 maraka?!

0

I dok se svi zavisni i nezavisni mediji, ministar, dekani, rektori, studenti i ostatak akademske zajednice bavi nepotizmom i korupcijom na domaćim visokoškolskim ustanovama, studente mori jedan drugi problem.
Naime, od donošenja famoznog zakona o visoom obrazovanju, prije dvije godine, predviđeno je da aprilski rok nije obavezan redovni rok već njegovo održavanje zavisi od svake univerzitetske jedinice zasebno. I tako svakog marta studenti strepe šta će biti sa aprilskim rokom i da li će dobiti još jednu priliku da polažu ispite, a rukovodstva fakuleta zloupotrebljavajući zakon odobravaju aprilski rok koji papreno naplaćuju.

Naime, rukovodstva svih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu donijela su odluku da odobre održavanje aprilskog roka ali, uz opravdanje da nije redovan rok i da njegovo održavanje zavisi od rapoloženja rektora i dekana, odlučili da prijave ispita naplate čak 20 KM po ispitu.

Istini za volju, aprilski ispitni rok nije obavezan rok prema novom zakonu o visokom obrazovanju ali ipak je predviđeno njegovo održavanje. U članu 49. zakona o visokom obrazovanju navedeno je da su ispitni rokovi januarsko-februarski, junsko-julski i septmbarsko-oktobarski, ali u stavu dva se navodi i da visokoškolska ustanova može organizovati i aprilski ispitni rok. Koristeći ovu zakonsku odredbu svi fakulteti već godinama odobravaju aprilski ispitni rok, ali pravdajući se činjenicom da rok nije obavezan određuju paprene cijene prijave ispita.

Rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu donijelo je odluku o održavanju aprilskog ispitnog roka ali odredilo i bezobrazne cijene prijave ispita. Za prijavu ispita u dva termina aprilskog ispitnog roka student će morati platiti 24,00 KM za svaki prijavljeni ispit. Ovakva odluka univerziteta je u potpunosti nelegalna i u suprotnosti sa zakonom, obzirom da u članu 5, tačka A, stav 1 Pravilnika o naknadama koje plaćaju studenti jasno piše da se prijava ispita plaća 2,00 KM i nigdje nije predviđeno da univerzitet ili fakulteti samostalno mogu uvećati ovu cijenu. Istočno-sarajevski univerzitet očigledno je odlučio pogaziti i zakonske i podzakonske akte koji uređuju ovu oblast, i zarad sticanja finansijske dobiti provoditi samovolju mimo ministarstva i zakona.

Na Ekonomskom, Pravnom i Filozofskom fakultetu u Palama trenutno studira oko 5.500 studenata i ako svaki od njih prijavi barem jedan ispit u kasu univerziteta sliće se ukupno 132.000 KM. Ovaj iznos je višestruko veći obzirom da studenti prijavljuju i mnogo više ispita, pa čak i cijeli semestar. Obzirom da ministarstvo prosvjete svake godine obezbijedi potrebna sredstva za rad univerziteta, postavlja se pitanje gdje odlaze stotine hiljada maraka koje univerzitet nelegalno otima od studenata za prijavu ispita.

Ni tu nije kraj pljačke pa ako na ispit izlazite četvrti i svaki sledeći put platićete dodatnih 20,00 KM, a u apsolventskim rokovima plaćate i dodatnih 30,00 KM. Zamislite studenta apsolventa koji u aprilskom roku četvrti put prijavljuje ispit, samo za prijavu moraće izdvojiti čak 70,00 KM. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je apsolutni rekorder po visini nameta za studente pa tako ako se prebacite na ovaj univerzitet sa nekog drugog, za svaki ispit moraćete platiti 25,00 KM. I dok prijava diplomskog rada u Banjoj Luci košta 80 KM, u Istočnom Sarajevu je potrebno platiti ča 250,00 KM, a čak se i korištenje biblioteke naplaćuje, što je jedinstven slučaj u regionu.

Opšta pljačka studenata koja se provodi kroz pravilnik o naknadama i kroz njegovo zaobilaženje, provodi se uz prećutnu saglasnost studentskih lidera koji ne samo da nisu kritikovali ovakvo ponašanje univerziteta već su ih i podržavali i branili. Tako Marko Kubatlija i Mladen Lučić, studentski lideri Ekonomskog fakulteta u Palama, tvrde kako studenti treba da budu zahvalni univerzitetu što je odobrio aprilski rok i ne treba da se bune zbog visokih cijena i naknada. Lučić, inače sin imućnijih roditelja, zaboravlja da prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi jedva 800 KM a samo za prijave ispita u aprilskom roku trebalo bi izdvojiti pola plate.

Studenti, kao i mnogo puta ranije, i sada su prepušteni sami sebi, iskorišteni od strane fakulteta i zaboravljeni od strane samoproglašenih studentskih lidera. Ovakvim radom, ne iznenadite se kada jedno jutro budete morali platiti i stolicu za sjedenje u amfiteatru.

(Piše: Radovan Papović / Frontal.rs)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare