Ekipa kosaca sa Romanije pobjednik na „Prvoj kosi Crne Gore“

0

SOKOLAC – Ekipa kosaca sa Romanije osvojila je prvo mjesto na manifestaciji „Prva kosa Crne Gore“, održanoj kod Pljevalja.
Vođa ekipe romanijskih kosaca Slaviša Knežević rekao je Srni da su bili ispred drugoplasirane Crne Gore i Srbije, kojoj je pripalo treće mjesto.

On je istakao da su kosci sa Romanije bili uspješni i u pojedinačnoj konkurenciji košenja trave ručnom kosom u selu Kosanice kod Pljevalja, gdje je ova sportsko-turistička manifestacija održana 24. put.

„Prvo mjesto pripalo je Radmilu Đukoviću iz Pljevalja, drugo Savu Vlačiću sa Han Pijeska i treće Nebojši Dupljaninu sa Han Pijeska“, rekao je Knežević.

On je naglasio da je juče na takmičenju kosaca u pojedinačnoj konkurenciji umijeće u košenju trave ručnom kosom u Pljevljima odmjerilo 18 kosaca, te da je u ekipnoj konkurenciji Republiku Srpsku predstavljala četvoročlana grupa sa Romanije.

Knežević je podsjetio da je nedavno pokrenuta inicijativa da kosci iz opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije osnuju udruženje posredstvom kojeg će promovisati razvoj sela, njegovati tradiciju košenja trave ručno kosom, ali i sve druge slične sadržaje i narodne običaje ovog kraja u vezi sa poljoprivrednim radovima.

Prema njegovim riječima, prve aktivnosti na realizaciji ove ideje su počele u Turističkoj organizaciji opštine Sokolac, koja je bila pokrovitelj odlaska kosaca sa Romanije na takmičenje u Crnu Goru.

„Prva kosa Crne Gore“, održana je juče u organizaciji Nevladine organizacije „Prva kosa Crne Gore“, crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa opštinom Pljevlja i pljevaljskom Turističkom organizacijom.

Grupa kosaca sa Romanije učestovaće i na manifestaciji „Kosidba na Rajcu“ 14. jula na padinama planine Rajac kod LJiga u Srbiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare