Efikasnije u borbu protiv organizovanog kriminala

0

Na sastanku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislava Jovičića, direktora Policije Gojka Vasića i predstavnika Tužilaštava Srpske sa direktorom Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Goranom Zupcem utvrđeni su zaključci na osnovu kojih će biti unaprijeđena borba protiv organizovanog kriminala, što uključuje i nova hapšenja.

„Naši zaključci, pošto je sastanak bio zatvoren za javnost, samo su za nas. Tokom sastanka razgovarali smo o borbi protiv organizovanog kriminala i drugim vidovima kriminaliteta, a posebno o zajedničkim akcijama Policije i Tužilaštva protiv organizovanog i privrednog kriminala“, rekao je Jovičić novinarima na Palama nakon sastanka.

Jovičić je potvrdio da su i razmijenjena iskustva i određene informacije, te izvršena analiza dosadašnjih mjera i aktivnosti, nakon čega je utvrđen konkretan plan budućih aktivnosti.

Jovičić je rekao da današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, jer je on napravio previd prilikom zakazivanja sastanka, pri čemu je naglasio da će im poziv biti upućen već za prvi naredni sastanak na ovom nivou.

On je izrazio zahvalnost Javnom i Specijalnom tužilaštvu Srpske i Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, čiji su predstavnici aktivno učestvovali na današnjem sastanku na Palama.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske naveo je da u dobrom pravcu ide istraga povodom nedavnog napada na jednog policijskog službenika na Palama, koju vodi Tužilaštvo Istočno Sarajevo.

Glavni tužilac Republike Srpske Mahmud Švraka ocijenio je da je saradnja Policije i Tužilaštva dobra i korektna i najavio nova hapšenja u zajedničkim akcijama protiv organizovanog kriminala, ali nije iznosio detalje.

„Insistirali smo danas da se Tužilaštvo mora aktivnije uključiti u finalni dio istraga, što je takođe dio naših zaključaka“, naveo je Švraka, koji je potvrdio da su učesnici ovog skupa razgovarali o konkretnim krivičnim predmetima.

Glavni tužilac Srpske kaže da je dogovoreno da se formiraju određene grupe i nakon provedenih aktivnosti pokrenu operativne akcije.

Prema njegovim riječima, buduća zajednička aktivnost Policije i Tužilaštva i dalje će biti suzbijanje organizovanog kriminala u njegovom najširem obliku.

On je potvrdio da će se te aktivnosti dijelom odnositi i na akciju „Lutka“, ali ne i „Pandora“, jer je ta akcija u nadležnosti Sipe i Tužilaštva BiH.

Švraka kaže da nadležne institucije moraju da djeluju energičnije i agresivnije u svim krivičnim stvarima u kojima postoje čvrsti dokazi i saznanja o počiniocima krivičnih djela, te dodao da je potrebno konačno stati ukraj ostacima poznatih kriminalnih grupa.

„Na osnovu operativnih saznanja koja smo vidjeli danas mislim da će uskoro uslijediti akcija protiv lica koja se bave organizovanim kriminalom, a čije grupe na ovim prostorima još imaju svoje ostatke“, poručio je Švraka.

Na sastanku o borbi protiv organizovanog kriminala učestvovali su načelnik Uprava Policije Darko Ćulum, načelnik Kriminalističke policije Zoran Mandić, načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević, zatim predstavnici Javnog i Specijalnog tužilaštva Srpske, te Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare