Edukacija učenika za brigu o psima

0

ZVORNIK – Program edukacije o brizi o psima za školarce od sedam do jedanaest godina u regiji Zvornik počela je danas održavanjem radionice fondacije „Dogs trast“ u zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“, održane u saradnji sa Udruženjem građana za postizanje blagostanja, dobrobiti životinja i brigu o životnoj sredini „Koliba“ iz Banjaluke i Veterinarskom komorom Republike Srpske.
Radionica je održana u velikoj „kućici za psa“, a djeci su podijeljeni i simbolični pokloni i promotivni materijali. Fondacija na ovaj način daje podršku za sistemsko, održivo i trajno rješenje problema pasa lutalica koje je prisutno u cijeloj zemlji.

Predstavnik za odnose sa javnošću i marketing fondacije „Dogs trast“ u BiH Sanja Bjankuli rekla je da će u okviru radionice djeca učiti kako da budu bezbjedna u prisustvu pasa, upoznaju njihovu prirodu, kao i o tome šta znači imati psa i biti odgovoran vlasnik.

Ističući da je program edukacije otvoren u Zvorniku, a prethodno u Banjaluci, Bjankulijeva je rekla da ova britanska organizacija, koja se bavi zaštitom pasa, pomaže zajednicama da se ostvari zajedničkog cilja da psi više ne žive u lošim uslovima na ulici i nezbrinuti, već sa odgovornim vlasnicima.

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bašković poručio je da će Veterinarska komora Srpske podržati ovakve i slične projekte, koji su primjereni rješavanju problema napupštenih pasa u Zvorniku i cijeloj regiji Birač.

„Prvi dio saradnje sa fondacijom `Dogs trast` bilo je da organizujemo zajedničke treninge za članove Veterinarske komore, a drugi dio projekta je edukacija djece koja je namijenjena dobrobiti pasa, bezbjednosti i brizi o kućnim ljubimcima“, rekao je on.

Bošković je dodao da će treći dio projekta, koji bi trebalo da počne 2016. godine, biti program besplatne sterilizacije i kastracije napuštenih i onih pasa koji imaju vlasnike, što bi dugotrajno posmatrano trebalo da spriječi nekontrolisano razmnožavanje pasa.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Radomir Petrović rekao je da je ovaj vid edukacije nov način koji se prvi put realizuje u školi, a i u gradu.

„Zahvaljujem se Fondaciji i Veterinarskoj komori što su omogućili našim učenicima da na jedan sasvim nov način nauče dosta toga važnog za njih“, istakao je Petrović.

Program edukacije trajaće do kraja školske godine u svim matičnim i područnim školama u Zvorniku, kao i u školama u ostalim opštinama regije Birač.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare