Džimi Karter: Učinio sam za Srbe najbolje

0


Karter, Karadžić i Đorđević, 1994. godine u Bosni i Hercegovini

Učinio sam najbolje što sam mogao u tom trenutku za Srbe. Donio sam mir!

Poručio je ovo, ekskluzivno za „Večernje Novosti„, bivši američki predsednik Džimi Karter prisjećajući se događaja u Bosni i Hercegovini 1994. godine. Prenosi nam ovo dr Borko Đorđević, dugogodišnji prijatelj Karterovih, poslije nedavne posjete u njihovom domu u mjestu Pleins u Džordžiji.

Karter, kako kaže dr Đorđević, na prvi pogled izgleda jako dobro, ali se osjeća loše. Ne pristaje, kaže, da ode u bolnicu na hemoterapiju kancera, koji mu je nedavno otkriven, jer je rezultat takvog liječenja neizvijestan.

– Srdačno smo se pozdravili i kratko popričali o danima kada smo 1994. godine zajedno donijeli prvi mir Srbima, Muslimanima i Hrvatima u BiH, koji je trajao skoro četiri mjeseca. Taj mir je bio preteča Dejtonskog sporazuma – kaže Đorđević.

U svojoj najnovijoj knjizi „Ispunjen život“, koja je objavljena ovog ljeta, Karter otvoreno priznaje da pamti Srbe sa Pala i iz Beograda po dobru. I kaže da mu je mirovni sporazum koji je postigao decembra 1994. godine u Bosni bio jedan od argumenata u njegovoj kandidaturi za Nobelovu nagradu za mir. Tu nagradu je dobio u trećem pokušaju 2002. godine.

Karter je 20. decembra 1994. posjetio Sarajevo i Pale i ostvario sporazum o nenapadanju između tri zaraćene strane, za koji su mnogi govorili da je – „stakleni mir“. Tvorac tog dogovora i danas drži predavanja po Americi o ovom istorijskom događaju.

– I pored toga što je ozbiljno bolestan, Džimi promoviše svoju novu knjigu, a drži, u okviru Karter centra, i predavanja o međunarodnim odnosima u svijetu i kriznim područjima. Karter je psihički jak čovjek, jer duhovnu snagu crpi iz ubjeđenja da svijetu treba da pruža svoju dobrotu dok god je živ – objašnjava dr Borko Đorđević, dugogodišnji prijatelj porodice Karter.


KIKIRIKI

Džimi Karter je rođen 1924. godine. Potiče iz francusko-irske porodice koja se 1830. godine naselila u Džordžiji. Njegova familija se decenijama bavila uzgojem pamuka i kikirikija. Odrastao je pod uticajem majke Lilijan Karter, koja je bila bolničarka, žena sa libelarnim stavovima i snažnom baptističkom crtom u karakteru. Izrastao je u tihog i nenametljivog proizvođača kikirikija, stolara i slikara amatera, ne baš popularnog američkog predsjednika od 1977. do 1981. godine.


ODNOS SA KARADžIĆEM

– Džimi Karter je jedini američki predsjednik koji ima iskren odnos prema Radovanu Karadžiću i drugim opasnim Srbima, kako ih tretira međunarodna zajednica i Bijela kuća. Neostvarena želja mi je da organizujem njihov ponovni susret – otkriva nam dr Đorđević.

(www.palelive.com / Večernje Novosti)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare