Dvojica fočanskih planinara kreću u osvajanje Pamira

0

FOČA – Dvojica članova Planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“ iz Foče, Vladimir Smrekić i Ognjen Matović krenuće 17. jula u osvajanje Pamira, odnosno Lenjinovog vrha u Aziji, čija je nadmorska visina 7.134 metra.

Fočanski planinari navode da je to prvi put da neko iz Republike Srpske organizuje osvajanje vrhova iznad 7.000 metara, što iziskuje najozbiljnije i najtemeljnije pripreme.

Ideja o pohodu rodila se, kažu, prije nekoliko godina, ali je zbog pandemije njena realizacija odložena.

Lenjinov vrh se nalazi na granici Kirgistana i Tadžikistana, pa je, ističu, i sam transport do baznog kampa, koji je smješten na 3.600 metara nadmorske visine, naporan i iscrpljujući.

Smrekić kaže da je došlo vrijeme da se ekipa, nakon osvajanja Mon Blana, oproba na najozbiljnijim visinama.

„Što se tiče tih priprema, obavljamo ih u okviru aktivnosti Društva, koje su učestale, što nam je dalo pristojan temelj za dobru kondiciju i snagu da smo spremni za takve napore. Svakako da je potrebno raditi na individualnim treninzima, pa smo i time doveli svoju formu u vrlo dobro stanje“, priča Smrekić.

Dvojica planinara kreću u Istanbul 17. jula sa sarajevskog aerodroma, odatle drugim letom za Biškek, glavni grad Kirgistana, a dalje će manjim avionima i drugim prevoznim sredstvima do baznog kampa.

„Kada dođemo u bazni kamp, tada zvanično i kreće naša ekspedicija. Kompletan pohod traje 21 dan, a prema planu, 15. ili 16. dan bi trebalo da budemo na Lenjinovom vrhu. Sve vrijeme prije vrha traje proces prilagođavanja klimi. Svi vrhovi preko 3.500 metara zahtijevaju tu proceduru. Nadamo se lijepom vremenu i da ćemo na najbolji način realizovati naš cilj“, kaže Smrekić.

Visinska razlika između kampova je u prosjeku 800 metara, a na planini postoje, osim baznog, još tri kampa.

„Kako smo informisani, najteža je prva etapa, od baznog do sljedećeg kampa, gdje je potrebno preći oko 25 kilometara, uz 1.000 metara visinske razlike. Prema vrhu je sve napornije, jer stiže umor, svakim novim savladavanjem visine rjeđi je vazduh, a stjenovit teren i snijeg sigurno će otežavati uspon“, objašnjava Smrekić.

Povratak fočanskih planinara predviđen za 7. avgusta, ako sve bude teklo po planu.

Pohod ovih odvažnih mladića finansijski su pomogli Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Opština Foča i lokalni privrednici.

Pamir je planinski vijenac koga čine planine Tjan Šan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš i dio je masiva Himalaja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare