Dvodnevna edukacija za pčelare-početnike

0

SOKOLAC – Na Sokocu je večeras u okviru dvodnevne edukacije za pčelare-početnike sa područja ove opštine održano predavanje o istorijatu pčelarstva, porijeklu i rasi pčela. Predavanje je održao profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Goran Mirjanić, koji je naveo da postoje direktne i indirektne koristi od pčela, a da je ostvarivanje ekonomske koristi i jedan i drugi razlog zbog čega se gaje pčele.

Prema njegovim riječima, u direktne koristi od pčela spadaju med, vosak, cvijetni prah ili polen, matična mliječ, propolis, pčelinji otrov, matica i vještački roj.

“Svaki pčelinjak koji proizvodi samo med ima najmanju ekonomičnost, a ekonomičnost pčelinjaka raste sa povećanjem broja gotovih proizvoda”, naveo je Mirjanić.

On je podsjetio i da je propolis jedini prirodni antibiotik koji se može koristiti radi prevencije i održavanja imuniteta organizma, a da matična mliječ, koju proizvode pčele starosti od šest do 12 dana, obnavljaju organizam izvana i iznutra i bogata je vitaminom E, te potpomaže regeneraciju organizma.

“U Evropi imamo dvije glavne podjele rasa medonosne pčele – tamne rase medonosne pčele i žute rase. U tamne rase medonosne pčele spada evropska crna rasa pčela, kavkaska siva rasa i domaća karnika”, naveo je Mirjanić.

Dvodnevnu edukaciju organizovalo je Udruženje pčelara “Glasinac” sa
Sokoca, u saradnji sa Pčelarskim savezom Republike Srpske.

Predavanju koje je održano u sali Skupštine opštine Sokolac prisustvovalo je tridesetak pčelara-početnika sa područja ove opštine, a sutra će biti održano još jedno predavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments