Dvije decenije od formiranja Interventnog voda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pripadnici nekadašnjeg Interventnog voda Igmanske brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske obilježili su danas u Istočnom Sarajevu 20 godina od formiranja ove jedinice.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, u opštini Istočna Ilidža, služeni su Sveta liturgija, a potom i parastos za trojicu poginulih pripadnika ove jedinice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Borci ove jedinice dali su snažan doprinos herojskoj borbi srpskog naroda na ovim prostorima, bez obzira da li se radilo o borbenim akcijama, izviđanju, miniranju ili deminiranju terena“, rekao je novinarima zamjenik komandira Interventnog voda Dragan Savić.

Prema njegovim riječima, čak šestorica boraca ove jedinice stekla su oficirske činove u Vojsci Republike Srpske.

On je rekao da i porodice pripadnika ove jedinice dijele sudbinu Republike Srpske, na koju su veoma ponosni, ali da bi im život bio mnogo lakši kada bi bila veća društvena briga prema boračkoj populaciji u Srpskoj.

„Nije nam bitan samo materijalno-socijalni status. Nije nam krivo na malo, nego na nepravo“, rekao je Savić.

NJegov saborac Dragan Mijatović s ponosom se prisjetio svojih poginulih saboraca Slobodana Bratića, čije ime nosi jedna ulica u Istočnoj Ilidži, Sime Hercegovca Munje i Ratka Janjića Belog.

Rajka, supruga pokojnog Bratića, koji je bio komandir Interventnog voda, ističe da je ponosna na svog muža i njegove saborce, navodeći da je ovo prvi put da se neko sjetio te jedinice.

„Nisam zadovoljna odnosom prema porodicama pripadnika Interventnog voda, ali ni prema ostalim boračkim kategorijama. Više se o tome priča u medijima, nego što zaista brinu o nama ili se prisjećaju poginulih“, rekla je ona.

Pripadnici Interventnog voda i članovi porodica njihovih saboraca upriličili su skromno druženje u parohijskom domu na kojem su se prisjetili ratnog puta ove jedinice u odbrani ilidžanskih srpskih naselja i na ostalim područjima sarajevsko-romanijskog ratišta.

Tokom rata jedinica je brojala između 25 i 30 pripadnika, poginula su tri njena borca, dok je osam teže i lakše ranjeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare