Dvanaesti saziv od 15. do 25. jula u Rajskoj Dolini

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2014“ okupiće od 15. do 25. jula na Jahorini 15 slikara, vajara i grafičara iz Španije, Bugarske, Norveške, Crne Gore, Srbije i BiH.

„Striktno slijedeći našu programsku zamisao, i ove godine osnovna tema biće ‘Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“, rekao je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

On je ponovio da ne odustaje od ideje da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom na Jahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

Savić je najavio da će otvaranje 12. saziva biti upriličeno 15. jula u 20.00 časova u Hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini, kada će biti otvorena i izložba radova sa prošlogodišnjg saziva, te promocija Kataloga „ART simpozijum Jahorina 2013“.

Programom ceremonije otvaranja predviđena je i uvodna riječ likovnog kritičara Vojislava Vujanovića.

Prijatelj „ART simpozijum Jahorine“ likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić, analizirajući rad ove likovne kolonije u kontinuitetu, ocijenila je da „različiti rakursi ljudskih figura i široka skala psiholoških stanja na slikama ove kolonije predstavljaju odgovor umjetnika na sve veću otuđenost čovjeka u savremenom svijetu, ali i potrebu da se uspostave nove estetičke i umjetničke relacije u svijetu u kome su dezavuisane mnoge vrijednosti“.

Istoričar umjetnosti i rukovodilac Galerije SULUJ u Beogradu Ivona Rajačić -Barandovski već je ranije zapazila i pozdravila „tematski zaokret u oblast figuracije u mediju slikarstva, prije svega u ekspresionističkom, narativno-simboličkom i fantazmagoričkom smjeru“.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na 50-ak izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Na 12. saziv Međunarodne likovne manifestacije „Art simpozijum Jahorina 2014“ dolaze Merete Londal iz Norveške, Mirjana Lučić iz Španije, Živko Mutafčijev i Svetla Radulova – Markova iz Bugarske, Sreten Milatović iz Crne Gore, te Andreja – Baćo Vasiljević, Đorđe Arnaut, Željka Momirov i Pavel Pop iz Srbije.

NJihove kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH su Marko Kusmuk, Branimir Maksimović, Nada Radović, Dejan Kovačević, Zlatko Dević i Bakir Terzimehić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare