Dvadeseti „Lut fest“ slavi ljubav i veliča lutkarstvo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Jubilarni 20. međunarodni Festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ svečano će biti otvoren u nedjelju, 12. maja, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a programi će biti realizovani u 10 gradova i opština Srpske s ciljem decentralizacije kulture i umjetnosti.

Ideja ovogodišnjeg festivala, čiji je organizator „Forum teatar“ Istočno Sarajevo, a na kojem će učestvovati 15 pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Bugarske, Italije, Austrije, Estonije i Belgije, jeste slavljenje lutkarske umjetnosti širom Srpske i BiH.

„Moto ovogodišnjeg festivala `Anima u srcu` slavi ljubav i veliča lutkarstvo, ističući značajan doprinos Festivala razvoju lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH“, rekao je danas Srni direktor Festivala Vitomir Mitrić.

On je naglasio da je 20 godina lutkarstva u Istočnom Sarajevu obilježilo isto toliko generacija nove mlade pozorišne publike, kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti.

„Festival je lutkarskim ostvarenjima učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti“, istakao je Mitrić.

Prema njegovim riječima, ove godine svi programi će kvalitetom i konceptom doprinijeti tome da na najbolji način bude proslavljeno 20 godina lutkarstva, kako u Istočnom Sarajevu, tako i u drugim gradovima Srpske.

„Pokrovitelj 20. `Lut festa` je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, čime je Festival dobio poseban značaj. Ova podrška je od izuzetne važnosti za razvoj festivala i pozorišne umjetnosti za djecu i kulture u Srpskoj“, naglasio je Mitrić.

U okviru festivala planiran je bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku proslave jubileja i velikog lutkarskog karnevala, ističući istraživački pristup u relazaciji svih segmenata.

U okviru pratećeg programa biće održani: Lutkarski karneval, predstave koje će biti odigrane u Trnovu, Kalinoviku, Istočnom Starom Gradu, Han Pijesku i Vlasenici, reprizna igranja predstava takmičarskog programa u Zvorniku, Milićima i Tesliću, radionice izrade i animacije lutaka, te promocije izdanja iz oblasti lutkarstva.

Mitrić je naveo da će u okviru pratećeg programa Festivala učestvovati dva pozorišta iz Srbije: Lutka scena „Pepino“ iz Niša sa predstavom „Put oko sveta“, u režiji Nebojše Jovanovića i Pozorište „Teatrilo“ iz Novog Sada sa predstavom „Zlatokosa u svetu čuda“, u režiji Cvetina Aničića.

Predstave takmičarskog programa Festivala biće odigrane i u Kulturnom centru Pale.

Mitrić je istakao da će u okviru festivala, čiji je generalni pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, raditi dva žirija, što pokazuje ozbiljnost i visok festivalski nivo.

On je precizirao da će Međunarodni stručni žiri činiti profesori Naumov Nikolaj Petrovič iz Rusije i Bonjo Lungov iz Bugarske, te reditelj

Predrag Bjelošević iz Republike Srpske, dok će žiri novinara i kritike raditi u sastavu: pozorišni kritičar Aleksandar Saša Grandić, novinar Novinske agencije Republike Srpske SRNA Ognjen Begović i muzički pedagog Mladen Janković.

U planu su i lutkarske radionice: Radionica Folklor kroz lutkarstvo „Priče iz starog mlina“, koju vodi Zorana Milošaković iz Pozorišta lutaka „Pinokio“, Beograd, Radionica izrade i animacije lutaka „Otkačene lutke“, koju vode Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva i Tibor Farago iz Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin i radionica „Lutka i ja smo dio jednog sna“, koju vodi dramaturg i reditelj iz Beograda Milan Mađarev.

Festival će biti otvoren muzičko-lutkarskim spektaklom, predstavom „DŽumbus“, u izvođenju Pozorišta „Verk 89“ iz Austrije. Pokrovitelj ove predstave je Austrijski kulturni forum Sarajevo.

Prema Mitrićevim riječima, otvaranju Festivala prethodiće performans uličnog slikarstva u čast jubileja pod nazivom „Naslikana anima kroz maštu i stvarnost“, Slikarske radionice „Paleta“ iz Zvornika.

U okviru ceremonije otvaranja biće uručene i skulpture „Zlatna anima“ predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske, pokroviteljima Festivala.

Povodom jubileja, biće uručene i plakete gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočnog Sarajeva, sponzorima, medijskim pokroviteljima, prijateljima Festivala i istaknutim umjetnicima-saradnicima.

Odlukom Savjeta festivala, Plaketa „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti biće dodijeljena profesoru Nikolaju Naumovom /Rusija/, za sveukupno stvaralaštvo na polju razvoja, afirmacije i unapređenja lutkarstva.

Festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Ambasada Austrije u BiH /Austrijski kulturni forum/.

Bronzani sponzor festivala je Umjetnička livnica „Jeremić“, Beograd.

Sponzor festivala je Turistička organizacija Jahorina.

Generalni medijski pokrovitelji Festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Medijski prijatelji su: Fena, Elta TV, BNTV, BHRT i portali „Katera info“, „Princip njuz“.

Festival će biti otvoren u nedjelju, 12. maja, u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare