Двадесет екстремистичких „џихад“ ћелија на Балкану

0

БЕОГРАД – Двадесет екстремистичких „џихад“ ћелија тренутно оперише на територији Балкана са циљем терористичких напада широм Европе, пренијели су италијански медији упозорења обавјештајне службе њихове земље.

Ових групација највише има на територији Косова и Метохије, Албаније и БиХ, али постоје и у Црној Гори, ужој Србији и Сјеверној Македонији.

Оне представљају „инкубатор пријетњи безбједности“ читавој Европи.

Према писању италијанског листа „Ил Темпо“, ове ћелије постоје већ око двије године, али је у посљедње вријеме, а нарочито од почетка рата у Израелу, примијећена њихова нешто већа активност.

Те ћелије чини око 500 повратника из ИСИС-а, са ратишта у Сирији и Ираку, али се стално регрутују нови, чак и међу мигрантима који пролазе балканском рутом ка Западној Европи.

„У вријеме открића ових ћелија било је више од 1.000 бораца који су током рата у Сирији напустили подручје Балкана да би се придружили редовима `Исламске државе`. Проблем је што се вратило нешто мање од половине њих. Сада су они могући вектори ризика за европску и националну безбједност, посебно имајући у виду стечено војно искуство и понекад јаке везе успостављене са дијаспором у Европи“, преносе италијански медији сазнања обавјештајних служби своје земље.

Према истом извору, међу њима се истичу такозвани „Балкански лавови“, мрежа која има задатак да ојача „периферне зглобове“ покрета и покрене нове терористичке акције у Европи.

Тих 20 џихадистичких ћелија активних на Балкану су, углавном, групе салафистичког и вехабистичког поријекла и централе су им на Косову и Метохији, Албанији и БиХ, али не само тамо.

С друге стране, према италијанским обавјештајним службама које су подигле узбуну, „главне карактеристике овог феномена одређују транснационалне и међуетничке мреже, често са европским везама“, те је зато ризик да ови људи могу да продру у Европу велики.

Само прошле године балканске путеве је прешло скоро 150.000 миграната. Од јануара до августа ове године стигло је 52.000 нових. Пролазе утабаним копненим путевима и преко група за трговину људима лако ступају у контакт са екстремистима. Њихове етничке припадности су различите од Пакистанаца до Непалаца, али има ту и дугих националности, посебно из Сјеверне АФрике.

„Таква хетерогеност одговара под‌једнако разноликој криминалној стварности“, навели су обавјештајци и напоменули да су земље региона већ алармиране овим подацима.

Члан свјетске асоцијације шефова полиције Марко Ницовић рекао је за „Блиц“ да постоји једна ћелија Ал каиде која је и даље активна у Албанији. Такође, муслиманских екстремиста има и на Косову и Метохији, Рашкој, Сјеверној Македонији, Црној Гори и БиХ.

Он је рекао да се, поред великог броја миграната, у Европи родила „трећа генерација муслимана“ који се и даље нису адаптирали на живот у Европи.

„Живе изоловани у сиромаштву као у енклавама поготово у Белгији и Француској. Сличан проблем има сада и Њемачка у коју је ушло 1,2 милиона муслимана из сјеверне Африке, Пакистана, Сирије… Сви они западне земље виде као непријатеље одговорне за то што живе у сиромаштву. Због тога им је лако да се жртвују, како кажу, за Алаха“, рекао је Ницовић.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Илустрација/РТРС/EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare