Dva studenta napravila tunel za dezinfekciju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je predstavljen tunel za dezinfekciju, koji su osmislili apsolventi ove visokoobrazovne ustanove Luka Ždrale i Bogdan Borovčanin.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović novinarima je rekao da su tunel, koji je mnogo jeftiniji od sličnih na tržištu, Ždrale i Borovčanin samostalno osmislili zahvaljujući sredstvima koja su obezbijedili ovaj fakultet i opština Istočno Novo Sarajevo.

„Znanje koje su naši studenti pokazali je veoma upotrebljivo. Drago mi je da imaju želju i da su inovativni, a posebno što su to znanje stekli tokom školovanja na našem fakultetu. Ova dezinfekciona barijera je mnogo jeftinija nego isti prizvodi na tržištu i Elektrotehnički fakultet je ponosan na studente“, naglasio je Popović.

Popović je za podršku za realizaciji ovog, ali i brojnih drugih projekata, zahvalio opštini Istočno Novo Sarajevo i načelniku LJubiši Ćosiću.

Borovčanin je naglasio da je izrada tunela za dezinfekciju bila savršena prilika da iskoriste znanje koje su stekli tokom studija, ali i da urade nešto korisno za Fakultet i lokalnu zajednicu.

„Tunel koristi senzor za detekciju pokreta, odnosno ulaska. Imamo pumpu koja se koristi za raspršivanje dezifekcionog sredstava, kao i jedan vaj-faj mikrokontroler, sa kojim u budućnosti planiramo da pratimo broj prolazaka, dužinu trajanja i količinu sredstva za dezinfekciju“, naveo je Borovčanin.

Navodeći da u zgradi Elektrotehničkog fakulteta dnevno boravi oko 400 ljudi, Ždrale kaže da je sa Borovčaninom došao na ideju da izradom dezinfekcionog tunela pomognu u borbi protiv virusa korona, te da su njihovu inicijativu odmah prepoznali i podržali Fakultet i opština Istočno Novo Sarajevo.

„Mi u ovom tunelu koristimo raspršivanje maglom, što je najbolji način za dezinfikovanje ljudi. U toj magli se nalazi aktivni kiseonik, koji se najbolje pokazao za dezinfeciju ljudi, jer neoštećuje sluznicu, kožu i odjeću. Spremni smo da uložimo svoje znanje i trud kako bi smo ovakve tunele poklonili i drugim institucijama, s ciljem borbe protiv širenja virusa korona“, istakao je Ždrale.

On je zahvalio dekanu Popoviću za mentorstvo i podršku, kao i načelniku Ćosiću, koji im je, kako je naveo, obezbijedio gotovo sva potrebna sredstva za realizaciju projekta.

Istakavši značaj ovog projekta, Ćosić je rekao da nije nimalo čudno što je realizovan na Elektrotehničkiom fakultetu jer je riječ o ustanovi sa tradicijom dugom 48 godina, koja je odškolovala brojne visokokvalifikovane kadrove različitih profila.

„Iako mali projekat, tunel za dezinfekciju je dokaz da se na ovoj ustanovi uz teoretska, stiču i praktična znanja. Ovo pokazuje da je domaća pamet najbolja. Momci su napravili tunel i pokazali da u ovom vremenu treba zaštiti zdravlje ljudi i istovremeno pokazali da imaju znanja i sposobnosti da to urade za mnogo manje novca, nego što je tržišna cijena“, rekao je Ćosić.

Ćosić je najavio da će ovakvi tuneli biti postavljeni i na ulazima drugih ustanova na području ove opštine, a da će među prvima biti Osnovna škola „Sveti Sava“.

„Osim podrške koji smo pružili studentima na izradi tunela za dezinfekciju, mi ćemo ovih dana sa Fakultetom pomoći opremanje jedne multimedijalne sale i time pokazati da ono što ova ustanova radi mi itekako podržavamo. Oni treba da budu naša vodilja u oblasti inovacija i dobrih rješenja i što boljeg stvaranja kadrova koji će dominirati na tržištu Republike Srpske i BiH“, poručio je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments