Dušanić: Dolar podstiče svjetsku ekonomsku krizu

0

Profesor ekonomskih nauka Jovan B. Dušanić rekao je Srni da osnovni uzroci svjetske ekonomske krize leže u dolaru kao svjetskoj valuti.

„Amerikanci štampaju dolar i za njega dobijaju ogromna materijalna dobra, a da bi ta količina dolara mogla da bude u upotrebi realna ekonomija je nedovoljna i zato se stvara ‘virtuelna’ ekonomija, a to ja kao ‘trgovina vazduhom“, rekao je Dušanić, koji je sinoć na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održao predavanje o temi „Ekonomija postmoderne i svjetska ekonomska kriza“.

Prema njegovim riječima, ti finansijski derivati šire se i stvaraju veliki balon koji će prije ili kasnije morati da pukne, kao što je pukao i 2008. godine.

Dušanić smatra da je jedno od rješenja „izduvavanje tog balona“, odnosno svođenje virtuelne u realnu ekonomiju, ali velike sile na to ne pristaju, jer bi im to donijelo mnogo problema.

On je naglasio da će se svjetska ekonomska kriza u pravom svjetlu tek pokazati, a da se ona sada djelimično ublažava, odnosno „samo se kupuje vrijeme“, jer niko na svijetu nije spreman da uđe u rješavanje te krize.

Dušanić ističe da je problem u tome što na javnoj sceni malo ko može da pročita prave uzroke ekonomske krize, pa zbog toga ni „terapija“ nije prava i zato se ona stalno i ponavlja.

On je podsjetio da je nedavno i Evropska centralna banka krenula u doštampavanje novca, pa je očigledno da se na svaki način pokušava spasiti krupni kapital.

Dušannić smatra da je Međunarodni monetarni fond „nužno zlo“ ili, drugim riječima, „civilizovani utjerivač dugova“.

Jovan B. Dušanić zaposlen je kao profesor Monetarne ekonomije i bankarstva na Beogradskoj poslovnoj školi.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.mc.rs)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare