Dukić: Unaprijediti kvalitet osnovnog obrazovanja

0

ZVORNIK – Načelnik Odjeljenja za osnovno vaspitanje i obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić rekla je danas u Zvorniku da se novim zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju želi unaprijediti kvalitet osnovnog vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj.
Na javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona, kojoj su prisustvovali predstavnici osnovnih škola sa regije Birač, Dukićeva je naglasila da se želi da osnovno vaspitanje i obrazovanje dobije zakon koji će biti primjenljiv u praksi i koji će imati efikasniju primjenu pravila i propisa iz ove oblasti.

„Na prvom mjestu je učenik koji zaista treba da bude aktivan subjekt u vaspitno-obrazovnom procesu i s kojim će raditi stručni i kompetentni nastavnici“, rekla je Dukićeva.

Ističući da je dio članova Nacrta ovog zakona posvećen i stručnom usavršavanju nastavnika, ona je navela da se ovim zakonom redefinišu ciljevi i zadaci osnovnog vaspitanja i obrazovanja da bi se prilagodio sistem obrazovanja potrebama društva, pa se u tom slučaju mora krenuti od osnovne škole.

Dukićeva je dodala da je definisan i ishod osnovnog vaspitanja i obrazovanja u kojem je rečeno da učenik treba da do maksimuma ovlada ključnom kompetencijom, da bude osposobljen za nastavak školovanja i pripremljen za cjeloživotno učenje.

Ona je podsjetila da se u dosadašnjoj javnoj raspravi čulo da treba više govoriti o preduzetničkim kompetencijama, što je i Sindikat potencirao, i dodala da je ovom pitanju u Nacrtu zakona posvećeno dovoljno prostora.

„Svaki naš učitelj od prvog razreda uči dijete njegovoj samodisciplini, navikama, jer se i na taj način formira ta kompetencija za preduzetništvo, da dijete napravi svoj dnevni raspored i da po tom rasporedu izvršava radne zadatke“, rekla je Dukićeva.

Prema njenim riječima, veoma je važna kompetencija učenje učenja, jer znamo da naša djeca završe srednju školu, a još nisu ovladala kako najlakše iz mora gradiva da pronađu one informacije koje mogu da budu korisne i koje se mogu primijeniti.

Ona je istakla da se u jednom dijelu Nacrta zakona dosta govori o pohvalama i nagradama učenika, o proglašenju učenika generacije, te o tome kada, šta, i u kojim situacijama treba pristupiti davanju „Vukove diplome“.

Podsjećajući da se javna rasprava o Nacrtu ovog zakona privodi kraju, Dukićeva je istakla da će se poslije javne rasprave sumirati sve što je konkretno i dobro i što će uticati na poboljšanje Nacrta do Prijedloga zakona biti ugrađeno u tekst.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju održane su prethodno u Laktašima, Prijedoru, Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu, Derventi, Banjaluci i Bijeljini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare