Dug Doma zdravlja preko 2 miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža nije danas prihvatila izvještaj o radu Doma zdravlja Istočno Sarajevo za 2012. godinu, koji posluje sa dugom veći od preko dva miliona KM.Direktor ove zdravstvene ustanove Dragan Krstović rekao je odbornicima da je po preuzimanju dužnosti prije godinu i po dana zatekao dug od 2,5 miliona KM, koji je sada manji za pola miliona KM.

Krstović je naglasio da je SO, uprkos svim poteškoćama, prošlu godinu završila sa pozitivnim poslovanjem, ali je i dalje prati zatečeni dug.

„Dom zdravlja je za isplatu poreza i doprinosa dugovao 750.000 KM, što smo u ovoj godini uspjeli smanjiti za nešto više od 350.000 KM“, rekao je on.

On je pojasnio da su ova sredstva sada definisana kao kreditna zaduženja i mjesečna rata iznosi 30.000 KM.

Krstović je rekao da plate izmiruju na vrijeme, kao i obaveze prema dobavljačima i zaduženja nastala u prethodnom periodu.

On je naglasio da u Domu zdravlja pružaju potpunu zdravstvenu zaštitu stanovništvu Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Krstović kaže da nemaju viška radnika, jer imaju zaposlena 102 od čega 80 zdravstvenih radnika.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je da dolazi do određenih problema, jer Dom zdravlja Istočno Sarajevo funkcioniše na području dvije opštine i u objektu nekadašnje JNA.

Kovač je istakao da u narednom periodu objekat mora pretrpjeti određene promjene i mora se praviti hitna medicinska služba.

„Reforma zdravstva koja je bila usmjerena ka porodičnom ljekaru nije dala rezultate, već je cijeli zdravstveni sistem u Republici Srpskoj dovela u veoma nezgodnu poziciju, prije svega finansijsku“, rekao je on i dodao da je zbog toga potrebno „nezavršenu reformu ponovo reformisati“.

Odbornik SNSD-a Nebojša Šešlija istakao je da su oni glasali za izvještaj o poslovanju Doma zdravlja, kako bi pružili podstrek novom menadžmentu da nastavi trend pozitivnog rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Odbornik SDS-a Božidar Popović istakao je da su oni glasali protiv izvještaja, jer doktori, zbog toga što se angažuju u hitnoj službi u toku dana, ne mogu obavljati poslove doktora porodične medicine, čime stanovništvo nije zadovoljno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare