Društvene nauke nikada nisu bile profitabilne

3
Društvene nauke nikada nisu bile profitabilne

Profesor na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Mišo Kulić rekao je danas na naučnoj tribini da je tržišni koncept univerziteta doveo društveno-humanističke nauke u poziciju da moraju da odgovaraju na potrebe tržišta, ali je istakao da one nikada u istoriji to nisu bile niti mogu biti profitabilne.

Kulić je na skupu u Istočnom Sarajevu istakao da je, uvođenjem bolonjskog koncepta univerziteta, visoko obrazovanje postalo tržišna kategorija i da su, u tom pogledu, društveno-humanističke nauke, koje se najvećim dijelom izučavaju na filozofskom fakultetu, postale ugrožene i potpuno prestaju.

On je naglasio da filozofski fakultet namjerava da reafirmiše kritički temelj na kome je i počivala ideja ovog fakulteta.

Prema njegovim riječima, društveno-humanističke nauke su jedine nauke koje počivaju na kritičkom i slobodnom mišljenju i bez njih nema ideje kritičnog i slobodnog društva.

On je istakao da je ideja filozofskog fakulteta od početka 19. vijeka bila ideja modernog humanističkog univerziteta, u javnosti poznat kao Humboltov univerzitet. To je posljednjih stotinu godina bio temelj modernog humanističkog razvoja cijele Evrope.

„Kao Filozofski fakultet želimo da damo naučni doprinos razvoju društva jer od obrazovanja ili načina kako smo postavili obrazovanje zavisi i samo društvo. Nadamo se da će ovi skupovi podstaći širu raspravu“, poručio je Kulić.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana druga naučna tribina „Ideja Filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“, čiji je cilj da se reafirmiše i osvijetli kritički temelj na kojem počiva ideja ovog fakulteta u sklopu bolonjske koncepcije univerziteta i uloga nauke i obrazovanja uopšte.

Serija naučnih tribina „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“, pokrenuta je na inicijativu Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Pale.

Rad je počeo 13. decembra prošle godine savjetovanjem jednog broja filozofskih fakulteta Srbije, Crne Gore i Republike Srpske na ovom fakultetu.

Na tom savjetovanju su doneseni zaključci, zasnovani na uvidu da je orijentacija ka tržišnim principima, koja je uspostavljena Bolonjskom deklaracijom o visokom obrazovanju, i prodor birokratske i tehnokratske prakse na univerzitetima, dovela do stagnacije, ako ne i do ozbiljne krize univerziteta.

Postojeći zakoni o visokom obrazovanju i organizacija javnih ili državnih univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, protivno deklarativnom društvenom, naučnom i političkom opredjeljenju, ne samo da sprečavaju razvoj, već prijete i da ubrzo onemoguće i samo postojanje društvenih i humanističkih nauka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Neće biti nikakva šteta ako ovi fakulteti društvenog smjera stvaraju hiperreprodukciju kadrova koji na tržištu radne snage, ionako nikom ne trebaju. Samo se lageruju na Biroima rada sa malom ili nikakvom šansom na zaposlenje. Nezaposlena lica ove struke mogu bar jednu narednu deceniju da podmire potrebe za radnom snagom. Kako sami profesori kažu da su kadrovi i struka neprofitabilni, onda ide i činjenica da je nerentabilno samo njihvo poslovanje i postajanje.

Hiperprodukcija geografa, filozofa, istoričara, poznavaoca kineskog jezika, često sumnjivog kvaliteta i mršavog znanja i nije mogla dovesti do ničeg drugog do krize u ovoj obrazovnoj instituciji. A da ne pričamo o rodbinskom zapošljavanju na istoj…

Vlada RS u cjelosti finansira rad filozofskog fakulteta! Razlozi odustajaja od ideje humanističkog fakulteta su u glavama ljudi iz Istočnog Sarajeva.