Sarajevo je organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine dobilo u Atini 1978. godine. Bio je to povod da se krene još snažnije i još bolje u organizaciju brojnih sportskih takmičenja, kako bi se kroz edukaciju trenera, sudija i kroz pripremu borilišta ušlo spremno u organizaciju velikog takmičenja.

U Palama je tih godina jačao smučarski sport. Smučarski klub „Romanija“ se sa takmičenja vraćao sa sve više medalja, a značajan rezultatski skok, posebno kroz razvoj biatlona i izlazak na jugoslovensku secenu napravila je šampionska generacija čiji su predvodnici bili Tomislav Lopatić i Zoran Ćosić.

2. marta 1980. godine na Palama je održano Trideseto Prvenstvo Jugoslavije u klasičnim smučarskim disciplinama na kojem je učestvovalo 180 takmičara iz 23 smučarska kluba, a već sljedeće godine održane su Male olimpijske igre Pale ’81.

Posebna atrakcija na takmičenju bili su ski skokovi na desetmetarskoj skakaonici na Golom Koranu koja je napravljena tek pred takmičenje.
Posebna atrakcija na takmičenju bili su ski skokovi na desetmetarskoj skakaonici na Golom Koranu koja je napravljena tek pred takmičenje.

Krajem februara i početkom marta 1981. godine 460 najboljih djevojčica i dječaka iz cijele republike takmičio se na Palama u okviru drugog republičkog finala Malih olimpijskih igara učenika škola osnovnog i srednjeg usmjerenog obrazovanja Bosne i Hercegovine.

U svečanom stroju na Koranu na pobjedničkom postolju sa medaljama oko vrata našli su se najbolji.

Učesnici MOI Pale '81
Učesnici MOI Pale ’81

Zastavu Jugoslavije je držao budući olimpijac Tomislav Lopatić, a prisutnima se obratila Mirjana Marcikić, predsjednik Sekretarijata Organizacionog odbora drugog republičkog finala MOI u zimskim sportovima:

„Za nas, za Pale i Paljane, ostaće ovo nezaboravni trenuci, jer smo bili brojniji i bogatiji za šest stotina privremenih stanovnika, naših dragih gostiju iz cijele Republike. Nadamo se da smo opravdali povjerenje i dali svoj doprinos u daljem obogaćivanju, razvoju i unapređenju Malih olimpijskih igara, koje već godinama žive u svim komunama Republike i koje rezultiraju svake godine sve većom masovnošću, a time i stvaraju uslove za kvalitetnije kako sportske rezultate tako i psihofizičke sposobnosti, uz razvijanje socijalističkih samoupravnih vrijednosti kod pionira i omladine… Na kraju, čestitajući još jednom najuspješnijim takmičarima i svim učesnicima finala, mi Paljani želimo vam mnogo uspjeha na sljedećim takmičenjima.

Uz zvuke himne „Hej Sloveni“, potom su šampioni MOI, Maja Saračević, Željko Šljivić i Slaven Banušić s jarbola spustili zastave SFRJ, SKJ i MOI, čime je završeno ovo po svemu veliko takmičenje, na kome nije bilo poraženih. Stegli su jedni drugima ruke u znak pozdrava mali olimpijci iz Srebrenice, Ilijaša, Bosanskog Novog, Jablanice, Kalinovika… Pozdravili su se sa svojim domaćinima, mladim Paljanima u čijim domovima su bili gosti protekla dva dana, još jednom utvrdili dogovore da se ponovo vide što prije, na obalama Une, Neretve. Vrbasa, Bosne… da nastave paljanska drugovanja“, zapisao je Milan Ždrale u svojoj knjizi „50 godina smučanja na Palama“.

(www.palelive.com / Foto: Arhiva R.P.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare