Drugi susreti veterana šumarstva

0

FOČA – Na Prijeđelu kod Foče danas su održani drugi susreti veterana šumarstva Republike Srpske koji su okupili oko 50 penzionisanih inženjera, profesora i inspektora šumarstva i još toliko aktivnih šumarskih radnika.
Valentina Duvnjak, član Skupštine Centra za šume Republike Srpske koji je uz „Šume Srpske“ organizator susreta, istakla je da je cilj ovakvih druženja da veterani mlađim kolegama prenesu bogata iskustva i „da iznesu čak i kritike na trenutno stanje, da bi se na osnovu toga vidjelo kako nastaviti što bolje gazdovati šumama“.

Penzionisani inženjer šumarstva Tomislav Pejaković iz Čelinca, koji je radni vijek proveo je u Kotor Varošu i Banjaluci, upozorava da su šume u Srpskoj i BiH sve siromašnije.

„Ostalo mi je u sjećanju da su nam Švajcarci, još pedesetih godina, rekli da smo bogati siromašnim šumama i veoma mi je žao što smo išli u pravcu siromašenja sve dalje i dalje. Ratnu situaciju da nešto i razumijemo, ali poslijeratnu i današnje vrijeme stvarno je nerazumljivo“, rekao je Pejaković.

On je napomenuo da je nedopustivo da se najkvalitetnija građa izvozi kao ogrevno drvo.

Spomenko Stojanović, direktor Šumskog gazdinsta „Maglić“ iz Foče koje je domaćin susreta, rekao je da ovim susretima aktivni radnici u šumarstvu žele da razmijene iskustva sa svojim starijim kolegama i da im daju do znanja da ih nisu zaboravili.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare