Drugi dan festivala u znaku bugarskog lutkarskog teatra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Drugi festivalski dan „Lut-festa“, koji se od 11. do 15. maja održava u Istočnom Sarajevu, bio je posvećen bugarskom lutkarskom pozorištu, sa akcentom na folklornu igru lutaka.

Najmlađoj publici juče se prvi put predstavilo Državno lutkarsko pozorište „Stara zagora“ sa lutkarskim mjuziklom „Čarobnjak iz Oza“, koji predstavlja pravi izazov za izvođače i mladi ansambl talentovanih glumaca.

Predstava je spoj lutkarske umjetnosti, drame, plesa, muzike i filma. Cilj kreativnog tima bio je da se zadrži originalna klasična verzija priče, ali uz korištenje različitih načina izražavanja i fantastične transformacije „Čarobnjaka iz Oza“ u modernu priču. Režiser predstave je Bonjo Lungov.

Ovaj ansambl je, van konkurencije, izveo i predstavu „Folklorna magija“, za koju je koreograf Konstantin Karakostov rekao da je bazirana na bugarskoj folklornoj muzici, uz korišćenje autentičnih predmeta iz bugarskih običaja, animiranih u miksu priča.

Veličajući bugarski folklor, u istom duhu odigrana je lutkarska folklorna igra „Nekada davno“, Državnog lutkarskog pozorišta „Sliven“, u režiji Bjanke Benkovske.

„Nekada davno“ je muzička bajka o životu sa lutkama napravljenim od autentičnih elemenata iz davnog vremena, ispričana sa osmjehom i divljenjem prema bugarskom folkloru.

Prvi put na festivalu se predstavilo Lutkarsko pozorište iz Meksika „La Kukaraća“, koje je izvelo je predstavu „Pjesma šamana“, baziranu na indijanskoj tradiciji i ulozi Šamana.

Autor predstave, osnivač i idejni tvorac ovog teatra Ignjacijo Lauros istakao je da se rad i stvaranje, kao i izvođenje, zasnivaju na iskrenoj disciplini.

„Egzistencija i teatar idu zajedno kao čvrsto povezana cjelina. Naš život je posvećen svijetu lutaka. Tragamo za socio-političkim i kulturološkim temama indijanske prošlosti i sadašnjosti. To nam daje krila za maštu u potrazi za sopstvenim korijenima indijanskog identiteta“, rekao je Lauros.

U okviru edukativnog programa festivala profesor na Akademiji scenske umjetnosti /ASU/ u Sarajevu LJubica Ostojić održala je predavanje „Dramaturgija u lutkarskom teatru“.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, najmlađoj publici danas će Državno lutkarsko pozorište „Sliven“ iz Bugarske ponovo izvesti predstavu „Nekada davno“, dok će Lutkarsko pozorište „Trule“ iz Portugala odigrati predstavu pod nazivom „Lutke mog života“.

Teatar „Tuuleveski“ iz Estonije predstaviće se predstavom „Maša i medved“, a Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina izvešće predstavu „Bajka o majušku“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare