Дринић: Подршка манастиру Хиландар мора бити трајна

0

БАЊАЛУКА – Манастир Хиландар је изузетно значајан за српски народ интегрално, те радује чињеница да се Република Српска придружила Србији у институционалној подршци тој најзначајнијој националној светињи, истакао је начелник за односе и сарадњу са Српском православном црквом у Републичком секретаријату за вјере Дарио Дринић.

„Институције Српске су и раније имале слуха и подржавале обнову тог манастира и све оно чему је он извориште и инспирација био, нарочито у посљедње вријеме, подржавајући рад Друштва пријатеља манастира Хиландар Бањалука. То што је Народна скупштина усвојила Закон о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар јесте нови искорак“, рекао је Дринић Срни.

Он је истакао да то показује свијест релевантних фактора, првенствено самог предлагача тог закона – предсједника Републике Српске Милорада Додика, да та републичка подршка мора бити перманентна.

„Такву трајну подршку даје управо овај законски оквир којим ће и Српска вратити дио дуга светињи која нас је кроз вијекове у духовном и националном смислу окупљала и одржала. У оквиру планиране Комисије за манастир Хиландар и ми ћемо, са ових западних страна, уграђивати циглу доприноса у обнови и очувању онога што нам је од Светог Саве и Симеона дато у залог“, појаснио је Дринић.

Он је подсјетио да се духовни простор Српске у вјековном континуитету наслања на хиландарску светињу.

„Ако узмемо у обзир фрагментарне чињенице: да Гомионичка разница чува рукописно насљеђе које је по посљедњим експертизама настајало у овој светогорској светињи; ако се сјетимо народне епике – која зазива `бијел` Вилиндар усред Горе Свете`; ако увидимо да је и бан Врбаске бановине Тодор Лазаревић са супругом, са свог високог положаја помагао манастиру; па дошавши до наших дана, када су по катастрофалном пожару стручњаци и предузећа из Српске били ангажовани на захтјевној и слојевитој обнови комплекса која траје и данас; те на крају, можда и најважније – да су у овој древној породици живјели и живе монаси са наших простора – имамо ли право не пружити и осигурати трајну подршку, једном од наших најдревнијих огњишта?“, нагласио је Дринић.

Народна скупштина је у четвртак, 14. марта, усвојила Закон о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар чији је циљ испуњавање свих законских и формалноправних предуслова за сталну институционалну подршку Српске овој светињи.

Овим актом створена је могућност да се обезбиједи стална, извјесна и сигурна финансијска подршка буџетским средствима Српске.

Манастир Хиландар је од оснивања 1.198 године, као самоуправна монашка установа, јединствен центар српске духовности, културе, образовања и традиције и у том смислу представља непроцјењиву вриједност за овдашње културно-историјско насљеђе.

Заједно са цјелокупном баштином Свете Горе Атонске уписан је у Листу свјетске културне и природне баштине Унеска.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare