Dragocjena pomoć slijepim i slabovidim licima

0

ŠEKOVIĆI – Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica /MOSS/ u Vlasenici pomaže svojim članovima darovanjem prehrambenih i higijenskih artikala, novcem, pomagalima za slijepe i na druge načine.
Bijeli štap simboliše slijepa lica i najvažnije je pomagalo za tu kategoriju lica sa invaliditetom, ali brojna su i druga, poput Brajeve mašine za pisanje, adaptiranih računara, toplomjera i mjerača krvnog pritiska sa zvučnim očitavanjem, pa i mobilnih telefona, pod uslovom da imaju govorni problem.

Baš tako pomagalo za slijepe, telefon sa govornim programom, predsjednik MOSS-a u Vlasenici Milenko Jović uručio je danas u Šekovićima dugogodišnjem članu Rajki Ninić, kao znak pažnje i zahvalnosti za aktivno učešće u radu te organizacije.

Stara „nokia C500“ poodavno je „izašla iz mode“, ali za Rajku je, kako je izjavila, najveći poklon.

„Sada kada imam telefon mogu da znam koliko je sati, može me probuditi ujutro da krenem na dijalizu. Ne moram da idem po komšiluku i pitam ko će da mi pročita poruke. Telefon će mi biti velika pomoć“, kaže ona.

Rajka živi sama u montažnoj baraci u Šekovićima. Ima 46 godina i 41 godinu koristi insulin.

Prije 15 godina, zbog visokog nivoa šećera u krvi, potpuno je izgubila vid. Mjesečno prima oko 280 KM socijalne pomoći, koju troši na lijekove, struju i hranu, od onoga što ostane.

„Ogrevno drvo kupujem, plaćam cijepanje, slaganje, jer ja to ne smijem da radim zbog dijalize. Niko mi ništa besplatno ne radi, sve plaćam“, kaže Rajka.

Teško je, kaže, ali sve mora da se izdrži. Ne žali se ni na koga jer su ljudi okrenuti svom životu i svojim problemima.

„Malo mi teško pada kada prepoznam ljude po glasu, a prođu me i neće da kažu ni dobar dan. To je jako žalosno. Ako smo slijepi nismo nenormalni“, kaže Rajka Ninić.

Međuopštinska organizacija slijepih u Vlasenici okuplja pedesetak članova u Vlasenici, Milićima, Šekovićima i Han Pijesku. Pretežno su to starija lica, sa izraženim socijalnim potrebama.

Predsjednik MOSS-a Milenko Jović rekao je Srni da se organizacija finansira dotacijama iz opštinskih budžeta i od pomoći dobrotvora.

Jović kaže da će organizacija Ninićevoj pokušati da obezbijedi peć na struju, te, ukoliko bude dobre volje, subvencioniranje troškova od lokalnih institucija.

„Rajka kada ode u Zvornik na dijalizu vraća se u hladne prostorije. Možete zamisliti kako je u sobi kada temperature zimi padnu i do minus 20, a ona nije sposobna zbog iscrpljenosti ni vatru da naloži“, kaže Jović.

Jović dodaje da će MOSS obilježiti i 15. oktobar, Međunarodni dan bijelog štapa, prigodnom akcijom tokom koje će najsiromašnijim članovima podijeliti prehrambene pakete.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare