Drago Pelemiš pobjednik sabora guslara

0

 

SOKOLAC- Drago Pelemiš iz Guslarskog društva “Starina Novak” sa Pala proglašen je za najboljeg na tradicionalnom saboru guslara “Romanijo goro od junaka” na Sokocu na kome je nastupilo 26 guslara iz devet društava iz Republike Srpske.

Pelemiš kaže da ova nagrada za njega znači mnogo, jer je prva na ovako značajnoj manifestaciji za 35 godina koliko se bavi guslanjem.

Organizatori Sabora guslara na Sokocu su Savez guslara Republike Srpske i Guslarsko društvo “Romanija” iz ovog mjesta.

Zamjenik gradonačelnika Istočno Sarajevo Danko Vučetić rekao je večeras da opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo prepoznaju značaj ove kulturne manifestacije i da je podržavaju zajedno sa entuzijastima i sokolačkim Guslarskim društvom “Romanija” već 24 godine.

“Da nije bilo srpske narodne poezije danas ne bi mnogi znali ni naše junake, ni našu istoriju na koju smo veoma ponosni”, istakao je Vučetić.

Specijalni gosti na guslarskom saboru “Romanijo goro od junaka” bili su narodni guslari, Veljko Đuranović, guslarski prvak svih srpskih zemalja, Miloš Parović, četvorostruki guslarski prvak Srpske i Srđan Trifković.

Đuranović je rekao da za sve učesnike nastup pred velikom brojem ljudi i sarajevsko-romanijskom publikom znači mnogo, a pogotovo za njega koji je prvi prvi put na Sokocu.

Predsjednik sokolačkog Guslarskog društva “Romanija” Milovan Radović rekao je da je na 24. saboru nastupilo 26 guslara iz devet guslarskih društava iz Republike Srpske pred blizu 400 posjetilaca u Parohijskom domu crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Radović je naglasio da je ovo druga guslarska manifestacija po značaju u Republici Srpskoj, odmah iza Festivala gusala Republike Srpske.

“Cilj ovog sabora je očuvanje tradicionalne vrijednosti epske pjesme, promocija gusala i epa kao vida umjetničkog izraza, te prenošenje guslarskog umijeća na mlađa pokoljenja, koja iz epske pjesme treba da uče o istoriji i sabornosti srpskog naroda”, kaže Radović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments