Doprinos akcije „Lutka“ poboljšanju bezbjednosti

0

Poboljšanju bezbjednosnog stanja na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo, između ostalog, doprinijela je policijska akcija „Lutka“, u kojoj su rasvijetljena ubistva, a slobode lišen određen broj lica, rekao je načelnik CJB Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević. On je istakao ogroman značaj ove akcije, koju su 12. septembra izveli pripadnici MUP-a Republike Srpske, Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, MUP-a Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH, jer su rasvijetljena krivična djela teškog ubistva Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Rada Magazina i Milivoja Vlaškića, koja je počinila organizovana kriminalna grupa sa Darkom Elezom na čelu.


On je naveo da su rasvijetljena i četiri krivična djela teškog ubistva u pokušaju na području Istočnog Novog Sarajeva i opštine Pale.

„Osim ovog, rasvijetljeno je još jedno krivično djelo teškog ubistva u pokušaju jednog lica sa Pala i o tome će više informacija biti u narednom periodu, kada bude suđenje“, rekao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, značajno je što će građani Istočnog Sarajeva, BiH i regije, imati priliku da u toku ovog suđenja čuju brojna svjedočenja koja će ukazati na pojedinačnu ulogu svakog pripadnika organizovane kriminalne grupe koja će se teretiti.

On je istakao dobru saradnju sa Sipom i Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, a posebno zahvalio MUP-u Srbije za ozbiljan doprinos u akciji „Lutka“ kroz međunarodnu-pravnu pomoć, koji je omogućio brojne dokaze za rasvjetljavanje krivičnih djela na prostoru Istočnog Sarajeva, Republike Srpske i BiH.

Vasiljević je podsjetio da je CJB Istočno Sarajevo paralelno sa akcijom „Lutka“ proveo i akciju „Imperijal“, koja je imala zadatak da isprati sve tokove nezakonito stečenog novca organizovane kriminalne grupe koja je počinila mnoge zločine, a koja je tretirana i u akciji „Lutka“.

Prema njegovim riječima, Centar je proveo i akciju „Gama“ na prostoru Novog Goražda, Rogatice i Višegrada, protiv kriminalne grupe koja se bavila prometom i proizvodnjom droga.

Vasiljević je napomenuo da su u proteklom periodu provedene aktivnosti i na rasvjetljavanju ratnog zločina na području opština Rogatica i Novo Goražde, o čemu će javnost biti vrlo brzo upoznata.

On je naglasio da će Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu pokrenuti postupak za lica koja su počinila ratni zločin nad srpskim civilima na tom prostoru.

Vasiljević je napomenuo da je CJB Istočno Sarajevo pokrenuo i akciju sa okružnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu i Trebinju, koja će rezultirati izvještajem o protivzakonitim radnjama određenih službenika Centra, i dodao da će o svemu tome više podataka javnosti biti poznato u narednom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare