Donatorsko guslarsko veče za izgradnju hrama i Akademija gusala

0

Savez guslara Republike Srpske i guslarsko društvo „Starina Novak“ Pale, 06.11.2012. godine organizuju Donatorsko veče u Kulturnom centru Pale sa početkom u 19:00 časova, za izgradnju Sabornog hrama u Palama, posvećenom Arhangelu Gavrilu.

Ulaznice po cijeni od 5,00 KM se mogu kupiti 05. i 06. novembra na biletarnici Kulturnog centra Pale od 15:00 do 19:00 h. Sav prihod od ulaznica će biti uručen paljanskom protonamjesniku za izgradnju hrama.

Učestvovaće: Miladin Pandurević, Kosta Plakalović, Miljan Rađenović, Ilija Rabota, Velimir Škobo, Vlajko Rabota, Drago Pelemiš, Radenko Marković i Mateja Radović. Specijalni gost biće pobjednica srpskog serijala „Ja imam talenat“ Bojana Peković.

„Donatorsko veče će biti najava za Akademiju gusala. Gusle će se slušati u osnovnoj školi, na Filozofskom fakultetu i u Kulturnom centru, za sve generacije“ – izjavio je sekretar Saveza guslara RS Zoran Rebrinović.

Druga Akademija gusala u Palama

Na Filozofskom fakultetu u Palama će 07.11.2012. u 13.00 časova biti održano predavanje na temu „Kome danas trebaju gusle“.

Akademija gusala je zajednički projekat Saveza guslara RS i Filozofskog fakulteta Pale čiji je cilj jasno pozicioniranje epske pjesme, pjevanja i pjevača u današnjem vremenu, njihov istorijski značaj i njihova uloga i funkcija u budućnosti. Namjera je da se ubuduće Akademija pretvori u svojevrstan kulturni kod koji će prvobitno preko svog internet sajta, a kasnije i kroz neke druge oblike medijskog djelovanja davati jasne smjernice u proučavanju i čuvanju srpske kulturne baštine.

„Danas smo nažalost svjedoci da gusle i epsku narodnu poeziju preziru i potcjenjuju, smatraju kvazi muzikom i kvazi kulturom i u njima ne znaju prepoznati vrijednosti, koje one promovišu, bježe od svog porijekla i od svojih korijena“, – izjavio je sekretar Saveza guslara RS Zoran Rebrinović.

Primarnu ciljnu grupu Akademije gusala predstavljaju đaci i studenti kao jedini mogući čuvari narodne tradicije, budući poštovaoci epske pjesme, ali i njeni pjevači i proučavaoci. Studenti su elementarna karika u očuvanju duhovnih vrijednosti jednog naroda.

Akademija gusala u cjelosti je zasnovana na interakciji svih učesnika. Stoga se u nju uključuju i naučnici, pjevači i slušaoci i jednih i drugih.

Na Akademiji će učestvovati eminentni profesori narodne književnosti, ali i drugih naučnih displina koje su povezane sa ovom oblašću: prof. dr Milanka Babić, akademici Ljubomir Zuković, Rajko Petrov Nogo, prof. dr Jovo Radoš, doc. dr Saša Knežević, magistar Zlatiborka Popov Momčinović, magistar Momčilo Golijanin, predsjednik Saveza guslara RS Miladin Pandurević i spedijalni gost Bojana Peković.

Od ove godine Akademija gusala će se predstaviti i u školama, kako bi đaci u svojoj učionici vidjeli guslara u narodnoj nošnji i čuli zvuke gusala. Mladima će se predstaviti pobjednica srpskog serijala „Ja imam talenat“ Bojana Peković.

Akademiju gusala je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare