Donacija kose – za ponovni osmijeh mališana oboljelih od raka

0

BANJALUKA – Kroz projekat „Moja kosa, tvoja kosa“, čiji je nosilac Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, a partner banjalučko Udruženje roditelja djece oboljele od malignih oboljenja „Iskra“, do sada je kosu poklonilo više od 800 donatora, a uručeno je devet perika, dok je deseta u procesu izrade, rekla je Srni upravnik Roditeljske kuće „Iskra“ Katica Kerkez.

„Donatori su svih uzrasta, od onih najmanjih kojima je to prvo šišanje, do porodičnih donacija, kada kosu doniraju svi članovi jedne porodice. Posebne su nam donacije djevojčica koje su se u djetinjstvu liječile od raka i svoju `novu kosu` poklanjaju vršnjacima koji se sada suočavaju sa istom bolešću“, rekla je Kerkezova.

Ona je naglasila da gubitak kose predstavlja veliki stres za svako dijete, jer vodi do gubitka samopouzdanja i povlačenja u sebe, što dalje može da oteža odnos prema bolesti i liječenju.

Kerkezova je napomenula da korištenje perike pozitivno utiče na djetetovu sliku o sebi, olakšava svakodnevno susretanje sa ljudima i pomaže pri ponovnom uspostavljanju resocijalizacije.

Ona smatra da su akcije za prikupljanje kose važne za podizanje svijesti o dječijem raku i o svim problemima sa kojima se roditelji i djeca susreću tokom i nakon liječenja.

„Poznavanje prirode problema utiče na stvaranje empatične društvene zajednice koja će biti osjetljivija i manje podložna predrasudama“, ukazala je Kerkezova.

Nataša Danojlić iz Banjaluke izjavila je da je donacija kose human gest koji će djevojčicama koje su je izgubile usljed bolesti, koliko god da im je teško, izmamiti barem mali osmijeh na lice.

Danojlićeva je rekla da je već dva puta učestvovala u akciji šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

Iz Udruženja „Iskra“ istakli su da minimalna dužina kose za izradu perika ovim mališanima iznosi 30 centimetara, te da kosa mora biti potpuno prirodna, nefarbana i hemijski netretirana.

Za izradu jedne perike potrebno je od šest do 18 različitih donatora, zavisno od tipa perike, a boju i dužinu biraju djeca na osnovu svojih fotografija prije gubitka kose.

Oni koji žele da poklone kosu mogu se ošišati kod svog frizera ili u partnerskim frizerskim salonima u Banjaluci, Derventi, Tesliću, Srpcu, na Palama i u drugim gradovima širom Republike Srpske, a ošišanu kosu mogu poslati poštom ili donijeti u sjedište Udruženja u Roditeljsku kuću „Iskra“ na Paprikovcu u Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare