Domaći proizvodi vrijedni i kvalitetni

0

VLASENICA – Vlasenička opština i Turistička organizacija Srpske danas su u ovom mjestu organizovali manifestaciju „Gastro susreti Republike Srpske – Vlasenica 2020“, na kojoj je kulinarske specijalitete predstavilo 30 izlagača iz BiH i Srbije.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je novinarima da istraživanja pokazuju da će turista koji dođe u jednu zemlju da se odrekne monogo čega, ukoliko nema za njega, ali da se niko ne odriče hrane.

„Svi žele da probaju nešto što je autentično i autohtono u zemlji u koju dolaze. To je ono što su naši izlagači ponudili ovdje, a naš zadatak je da organizujemo edukacije. Cilj je da domaći gastro-proizvodi stignu u ovdašnje restorane, da to bude po principu – od njive do trpeze, gdje bi proizvođači mogli da zarađuju mnogo više nego sada“, istakla je Jovanovićeva.

Domaćin skupa, narodni poslanik Mladen Popović rekao je da se ova manifestacija, kao i tradicionalni vlasenički jesenji Sajam poljoprivrede i privrede organizuju s ciljem jačanja turističkih kapaciteta te opštine.

„Namjera nam je bila da zajedno sa Turističkom organizacijom Republike Srpske danas u Vlasenici javnosti predstavimo proizvode koji mogu da budu predmet gastro ponude na regionalnom turističkom tržštu“, naveo je Popović.

Zorica i Dragan Ilić iz Pilice kod Zvornika, koji se bave pčelarstvom, u Vlasenici su izložili med i proizvode na bazi meda, te domaću rakiju, džemove i salate.

Jelena Ružić iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga „Žuko“ iz Lazarevca rekla je novinarima da udruženje u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ podržava 122 poljoprivrednice sa područja Kolubarskog okruga.

„Danas izlažemo njihove proizvode. Želja im je da ostvare dublju saradnju sa opštinama u Republici Srpskoj“, istakla je Ružićeva.

Predsjednica Udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice Desanka Nikolić rekla je da je na susretima prisutno dvadesetak članica, koje su pripremile bogat izbor domaćih jela, uglavnom pripremljenih od organskih namirnica koje su žene proizvele na svojim imanjima.

„Danas smo pripremile i nešto posebno, što je karakteristično za ovaj kraj, a to je cicvara, koju pripremamo na kajmaku i kukuruznom brašnu. Vjerujem da će cicvara biti zanimljiva potencijalnim turistima“, naglasila je Nikolićeva.

U okiru današnjih susreta organizovana su i stručna predavanja o mogućnostima bolje valorizacije gastro-specijaliteta u turističkoj ponudi regije i Republike Srpske, a tema profesora u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci Predraga Tošića bila je „Slavska jela kao potencijal gastro- turizma Srpske“.

Tošić je istakao da su Srbi jedini narod na svijetu koji ima krsnu slavu i koji može da se pohvali bogatom slavskom trpezom.

„Želimo da uputimo i obrazujemo domaćine, ali i zaposlene u restoranima kako da predstave svoja jela, proizvode koje oni pripremaju u svojim domaćinstvima i da im ukažemo na to da ono što oni prave kod kuće zaista jeste kvalitetno i ono što će svaki turista prepoznati“, rekao je Tošić.

Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta Aleksandar Đurić govorio je o gastro-turizmu kao velikoj razvojnoj šansi Republike Srpske i BiH, imajući u vidu da su ovi prostori bogati kvalitetnom recepturom, koja se prenosi sa koljena na koljeno.

„Ovdje ipak možemo reći da imamo hranu koja je visokog kvaliteta. Imamo anketirane turiste koji kažu da je upravo hrana i gostoljubivost stanovništva nešto što je na prvu loptu doživljaj koji će ih inspirisati da se ponovo vrate“, rekao je Đurić.

Na današnjoj manifestaciji organizovana je degustacija i ocjenjivanje domaćih rakija od šljive.

Najboljom rakijom proglašena je šljivovica Dejana Đurđevića iz Lazarevca, drugo mjesto osvojila je rakija Vojina Đurića iz sela Betanj, kod Vlasenice, a treće rakija porodice Šulić iz Šekovića.

U konkurenciji je bilo 20 uzoraka, a ocjenjivani su boja, bistrina, tipičnost i ukus rakije.

(www.palelive.com/Srna)