Dom zdravlja „na infuziji“

0
Radojka Golijan direktorica DZ

HAN PIJESAK – Za Dom zdravlja „Dr Milenko Narančić“ na Han Pijesku Vlada Republike Srpske izdvojila je 30.000 KM kao pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi čije su neizmirene obaveze, prema računovodstvenim knjigama, sredinom maja bile 1.160.960 KM, rekla je novoimenovani vršilac dužnosti direktora ove ustanove Radojka Golijan.

Golijanova je rekla Srni da je, prema izvodu iz računovodstvenih knjiga, zatekla dug za neto plate 119.808 KM, dug za poreze na zarade 136.252, dug za doprinose na neto zarade 807.174 KM, dug za električnu energiju 21.944 KM, dug prema dobavljačima 55.790 KM i dug Apoteci Han Pijesak 3.543 KM.

Ona je naglasila da je prilikom posjete Poreskoj upravi Republike Srpske došla do podataka da je dug ove zdravstvene ustanove na kraju maja, prema njihovoj evidenici 1.470.000 KM.

Golijanova je uvjerena da je Dom zdravlja u ovom mjestu dospio u veoma tešku situaciju zbog prećutnog prenošenja duga iz godine u godinu i zbog viška zaposlenih.

„Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske `priznaje` samo 13 zaposlenih radnika u ovom Domu zdravlja, a kada sam preuzela dužnost u maju zatekla sam 26, što govori o razlozima gomilanja gubitaka“, kaže Golijanova.

Ona je pojasnila da je Fond zdravstva Srpske doznačavao sredstva prema svojim standardima i za rad laboratorije, Rendgen službe, higijensko-epidemiološke i hitne medicinske službe.

„Jedan od faktora koji utiče na poslovanje ovakvih ustanova primarne zdravstvene zaštite u malim mjestima je što nema benefita za specifičnost u populacionoj strukturi, broju stanovnika, razuđenosti i konfiguraciji terena“, podsjetila je vršilac dužnosti direktora.

Prema njenim riječima, od tri automobila u voznom parku ustanove, samo jedan je bio u voznom stanju.

Golijanova je raskinula ugovore o pružanju usluga i zakupu prostorija koji su išli na štetu Doma zdravlja i uspostavila nove kojima su otklonjene ranije manjkavosti, a na jednu tužbu o neizmirenim obavezama za pružanje konsultativno-specijalističkih usluga odgovorila negirajući navode.

Ona tvrdi da dugovi ove ustanove datiraju od 2006. godine zbog neisplaćenih doprinosa i poreza na plate zaposlenih, navodeći da je tada Vlada Republike Srpske izmirila sve obaveze i doprinose, tako da Dom zdravlja nije imao dugova.

„Nakon toga, dugovi su iz godine u godinu rasli da bi do sredine maja ove godine, prema računovodstvenim knjigama Doma zdravlja, dostigli 1.160.960 KM, a prema evidenciji Poreske uprave Srpske 1.470.000 KM“, rekla je Golijanova.

Golijanova kaže da je na sjednici Skupštine opštine Han Pijesak ocijenjeno da je ona za veoma kratko vrijeme napravila iskorak u izlasku iz krize hanpjesačkog Doma zdravlja.

„Preduzela sam niz mjera za poboljšanje funkcionisanja ove ustanove, svela kontrolu troškova u realne okvire, planirala dodatnu edukaciju kako bismo smanjili broj spoljnih saradnika, pokucala na sva vrata od resornog ministarstva do najmanjeg dobavljača. Isplatila sam zaposlenima tri plate sa porezima i doprinosima od neisplaćenih 5,5 i uspjela dobiti dio sredstava koja smo planirali za izlazak iz krize“, kaže ona.

Golijanova ističe da je Poreska uprava, blokadom računa 12. juna, skinula 5.756 KM raspoloživih sredstava i dvije tranše Fonda za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske od po 25.000 KM, što je Dom zdravlja opet ostavilo bez novca.

Ona je uvjerena da bi, uz izmirenje obaveza radnicima koji treba da odu u penziju i malo dodatnih sredstava, Dom zdravlja na Han Pijesku konačno stao na noge.

U ovoj ustanovi se nadaju da će 30.000 KM Vlade Republike Srpske, izdvojenih namjenski za otplatu već stečenih dugova po osnovu poreza i doprinosa, doći kao infuzija za oboljelo primarno zdravstvo u ovoj lokalnoj zajednici.

„Postoji mogućnost da ta sredstva ne budu uplaćena na naš žiro-račun, nego da ih Vlada direktno upotrijebi za otplatu tih dugova, što bi, možda, bilo najefikasnije i najrealnije“, kaže Golijanova.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić vjeruje da će ovim kadrovskim rješenjem situacija u Domu zdravlja biti prevaziđena i da će Vlada Republike Srpske i lokalna uprava pomoći da se riješi nekoliko važnih pitanja za izlazak iz krize.

„Ovdje je prvi put primopredaja između ranijeg i novoimenovanog direktora Doma zdravlja izvršena zakonito, uz izvještaj o stvarnom stanju u ustanovi, a ne uz običnu predaju ključeva iz ruke u ruku“, ocijenio je Ostojić.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare