Dodjelom nagrada učenicima završeni „Dani Duška Trifunovića“

0

Dodjelom nagrada učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na literarnom konkursu o temi „LJubav nema bolje dane“ po motivima poezije Duška Trifunovića danas je na Palama završena manifestacija posvećana ovom srpskom pjesniku i književniku.

Prvo mjesto na literarnom konkursu osvojilo je Viktor Nišić, drugo Stefan Šubara, dok treće dijele Melina Krunić i Ivana Puhalac.

Učenik osmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva Viktor Nišić rekao je novinarima da voli da piše pjesme i priče i da su ga inspirisale lektire i pisci.

On dodaje da je pisao o ljubavi, kako se treba voljeti danas jer sutra može da „nas“ nema i da ljubavi ne treba tražiti mane.

Direktor Kulturno-sportskig centra Pale Slavka Brezo rekla je novinarima da je zadovoljna manifestacijom koja je trajala tri dana, te da je na literarni konkurs pristiglo 30 radova.

Prije dodjele nagrada pisac Tode Nikoletić održao je u sali Kulturnog centra Pale interaktivni čast pod nazivom „Djeci u čast“.

On je istakao da je bitno sa djecom komunicirati jer su oni najveći potencijal.

„U malim cipelama spavaju geni i naše je da te cipele dobro njegujemo, čuvamo i pospješimo kako bi oni postali identitet našeg naroda“, rekao je Nikoletić.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, Grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: „Bijelo dugme“, „Indeksi“, Zdravko Čolić…

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare