Dodik: Parlament Srpske izjasniće se o tačkama protiv kojih sam glasao

0

SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva bio protiv svih tačaka dnevnog reda, te da će se o svim tim pitanjima na posebnoj sjednici izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.
On je naveo da je riječ o desetak tačaka protiv kojih je glasao.

„Među njima je i tačka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjaluci. Narodna skupština će se prema tome odnositi jer je ona konačno mjesto donošenja te odluke, kao što je predvidio Ustav, a ne Predsjedništvo“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i izrazio uvjerenje da će republički parlament donijeti odluku u skladu sa interesima Srpske.

Kao ključno pitanje današnje sjednice Predsjedništva BiH Dodik je naveo ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, za koju je rekao da se iznenada pojavila na dnevnom redu.

„To je tačka koja stoji od 2006. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva potpisala ugovor sa BiH, odnosno 2008. godine kada je potpisala Katolička crkva, odnosno Vatikan“, rekao je Dodik i dodao da je to stajalo jer postoje problemi, jer se pravi diskriminacija među vjernicima.

On je istakao da je apsolutno neprihvatljivo i ponižavajuće nešto što se danas saznalo i što ima veze sa političkim i pravnim odnosima u BiH, a ne samo sa pitanjem vjere.

„Nisam protiv da se urede odnosi BiH i Islamske zajednice“, rekao je Dodik i dodao da bez obzira i da je sve utanačeno, danas ne bi glasao za to, imajući u vidu da se pridržavao zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće donositi odluke.

Srpski član Predsjedništva precizirao je da je potpuno novo i neprihvatljivo da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora.

On je naveo da je od članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića, za koje je rekao da nastupaju zajednički, čuo da su nakon ovoliko vremena otkrili da je Islamska zajednica u BiH domicilna, a da su SPC i Vatikan strani subjekti.

„Što ide za tim da kaže da su Srbi i Hrvati, katolici i pravoslavci ovdje stranci, a da je jedini domicilan faktor ovdje islam. Kao da je BiH jedina zemlja u kojoj se islam upražnjava kao vjera“, upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komišić i DŽaferović su tražili da ovo usvoji Predsjedništvo BiH i da ne ide u Parlamentarnu skupštinu, koja se izjašnjavala o ugovorima sa druge dvije vjerske zajednice.

„Naravno da je neprihvatljivo da se veća prava daju jednoj vjerskoj zajednici nego drugima“, rekao je Dodik, koji se protivi i Komšićevom obrazloženju da javni i privatni sektor omoguće vjernicima muslimanima da petkom prekinu radno vrijeme radi odlaska na molitvu.

Granična policija na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa sa granicama Srpske

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će nakon što se entitetima vrati ono što im pripada granična policija biti na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa sa granicama Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da je moralo doći do nekog trenutka kada se mora reći da „dalje ne može“.

„BiH će imati samo ono što joj pripada po Ustavu. Sve ostalo će biti vraćeno entitetima. Kako će to FBiH regulistati, mogu da pretpostavim, ali Republika Srpska će uspješno regulisati, pravno na ustavan utemeljen način svoje odnose u različitim oblastima u kojima imamo pravo. Od vojske, pravosuđa do fiskalnog sistema, kao i rada nekih bezbjednosnih agencija da bi se na kraju završilo sa konstituisanjem raznih institucija u Srpskoj koje smo već imali“, pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da se samo modifikuju pravila i propisi koji su bili u nadležnosti Republike Srpske.

„Granična policija biće na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa sa granicama Republike Srpske. Naravno, na početku nije moguće ući u realizaciju i sigurno je da će biti potrevban prelazni period da se i to preuzme“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ponovio da je pitanje smjene ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića pokrenuto jer je donio nelegitiman akt da zaustavi vježu sa Vojskom Srbije.

„Naši ljudi će učestvovati u tome da ga smijene. Naravno, to je dokaz i pokazna vježba Mirku Šaroviću da u Parlamentarnoj skupštini BiH ne može ono što on predlaže. U svakom slučaju ćemo obezbijediti da se glas i status Republike Srpske čuje i uvažava“, rekao je Dodik na konfernciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je ukazao na činjenicu da je dokaz da je BiH nepotrebna to što u mnogim sektorima sve funkcioniše bez problema, bez obzira na trenutnu situciju.

„BiH je puna problema između muslimana i Hrvata u pogledu funkcionisanja FBiH. Ni danas se ne priznaju izborni rezultati proteklih opštih izbora, postoji Vlada FBiH i svi su naviknuti na to. Svaki put kada se odlučuje o određenim investicijama, to su tenzije do pucanja konopca. Pokušavaju da degradiraju Repubiku Srpsku uz `jadikovanje` prema međunarodnim faktorima“, rekao je Dodik.

On se osvrnuo na česte pozive da nepostojeći visoki predstavnik, SAD ili neko treći nešto uradi, ističući da Republika Srpska ne zove nikoga jer ima svoj parlament.

„Imamo našu institucionalnu proceduru i mi ćemo to poštovati. Ako SAD ili neko drugi usliši muslimanske zahtjeve u BiH, to samo znači da zajedno rade na degradaciji Srba i Republike Srpske, a i Hrvata, očigledno, jer im ne dozvoljavaju ravnopravni status“, podvukao je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare