Dodik otvorio objekat transfuzije u Bolnici „Srbija“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan i direktor Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija otvorili su večeras objekat transfuzije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon presijecanja vrpce Dodik je izrazio zadovoljstvo što je je ovaj objekat adaptiran i što će služiti, ne samo Zavodu za transfuziologiju, već i za potrebe Bolnice „Srbija“, ali i svih građana sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

„Drago mi je što je dogovoreno da to bude za potrebe Zavoda i da to rješava još jedan problem koji je bio urgentan, u okviru samih usluga bolničkog karaktera“, rekao je srpski član Predsjedništva.

On se prisjetio da je prilikom jedne od posjeta Bolnici pitao čemu služi objekat čiji je naziv „Banjaluka“, a koji je bio devastiran i napušten, te dodao da je tada dogovoreno da će on biti sređen, jer je neprimjereno da jedan takav objekat bude pored novog objekta ove zdravstvene ustanove.

„Volim da dolazim na mjesto gdje obilježavamo našu pobjedu, a svakako je pobjeda izgraditi bilo šta novo što služi ljudima, bolnici“, rekao je Dodik, te dodao da mu je zadovoljstvo da se uradi nešto što ostaje.

On je istakao da će kada ponovo bude dolazio u Bolnicu „Srbija“, za koju je rekao da je bilo ideja da se rasformira, još dok je bila bolnica „Kasindo“, znati da je objekat transfuzije plod zajedničkog rada, njega i menadžmenta ove zdravstvene ustanove.

„Ovaj problem smo riješili i sada idemo dalje, u rješavanje narednih“, istakao je Dodik i ponovio da je otvaranje ovog objekta od velikog značaja jer će služiti građanima, ljekarima, te pomoći uspješnom liječenju građana ove regije.

Šešlija je rekao da je kao dobrovoljni davalac krvi prepoznao ozbiljnost problema da u Bolnici „Srbija“ nema prostora za radnike Zavoda za transfuzijsku medicinu, te da se obezbijede bolji uslovi za njihov rad.

Prema njegovim riječima, adaptacija ovog objekta koštala je 175.000 KM.

On podsjetio da je objekat „Banjaluka“ otvoren još 1921. godine, te naglasio da od tada datira i njegova uloga u samom krugu bolnice.

„Sada je dobio značajnu ulogu i drago mi je što su ovdje prostorije Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske“, rekao je Šešlija, te izrazio nadu da će u narednom periodu ovaj objekat biti i prvi regionalni centar ovog zavoda.

Guzijanova je istakla da je organizaciona jedinica Zavoda u Kasindolu bila u neadekvatnim uslovima, tako da su radnici radili u otežanim okolnostima.

„Očekivali smo rješenje problema sa preseljenjem bolnice u novi objekat, što se nije ostvarilo, tako da je u posljednje dvije godine, dolaskom Šešlije na mjesto direktora Bolnice, ukazano na taj problem“, rekla je Guzijanova.

Ona je izrazila nadu da će ovako divan prostor poslužiti i za poboljšanje uslova rada Zavoda za transfuzijsku medicinu, ali i povećanje kvaliteta, te povećanja broja dobrovoljnih davalaca krvi.

Prema njenim riječima, objekat je opremljen, a obezbijeđena su sredstva za nabavku nove opreme, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske i razumijevanju Ministarstva zdravlja.

Šef Službe transfuzije u Bolnici „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić rekla je da je otvaranje ovog objekta od velikog značaja za stanovnike kompletne regije, te pojasnila da je transfuzija jedna od bazičnih grana medicine.

„NJen razvoj je omogućio razvoj i ostalih grana medicine, naročito hirurških, ali ostalih“, istakla je ona, te podsjetila da od 1992. godine, od kako je osnovana opšta bolnica u Kasindolu, odmah osnovana i transfuzija, koja je sve do danas bila u starim i neuslovnim prostorijama.

Ona je zahvalila Dodiku i menadžmentu Bolnice što su se potrudili da se obezbijede sredstva za ovu novu zgradu transfuzije, kako bi se mogli proširiti kapaciteti i pružiti adekvatna zdravstvena zaštita građanima regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare