Dodik: Domaćinski odnos vlasnika „Mraza“ i „Majneksa“

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je u Palama obišao pogone tekstilne industrije „Mraz“ i ski-centar Gornje Pale – Ravna planina u vlasništvu preduzeća „Majneks“, te se u razgovoru sa rukovodiocima ovih preduzeća upoznao sa uslovima poslovanja i njihovim daljim planovima.

Dodik je izjavio novinarima da se uvjerio u domaćinski, poslovni odnos vlasnika ovih preduzeća i obećao pomoć da bi se pomoglo njihovo dalje poslovanje i razvoj.

Prema njegovim riječima, tekstilna industrija „Mraz“ suočava se sa problemom obezbjeđivanja kvalitetnog školovanog kadra.

„Očigledno je da ćemo morati u oblasti obrazovanja promijeniti standarde i početi obrazovati kadar za realni sektor, jer bez toga nema nikakvog napretka u privredi“, istakao je Dodik, konstatujući da mnoga preduzeća da bi obezbijedila radnike moraju da prekvalifikuju postojeću radnu snagu, što dodatno košta i traži vrijeme.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je preduzeće „Majneks“ pokazalo svoju sposobnost izgradnjom skijališta i istrajnošću da uprkos svim izazovima realizuje projekt koji priliči ovom vremenu i ovom prostoru, i koji će sigurno povećati turističku ponudu.

„Razgovarali smo na koji način se može pospješiti i ubrzati realizacija ovog projekta i u narednih 10-15 dana ovdje će doći najvažniji ljudi iz oblasti podrške u Republici Srpskoj kako bi dogovorili na koji ćemo način to pitanje rješavati“, dodao je Dodik.

Direktor „Majneksa“ Veljko Golijanin najavio je da bi 15. novembra trebalo da bude puštena u transport kabinska gondola koja će povezivati podnožje skijališta sa Ravnom planinom.

Navodeći da izgradnja gondole košta 10 miliona evra, Golijanin je podsjetio da već dvije godine radi skijalište u Gornjim Palama.

„Napravili smo savremenu stazu, sa vještačkim osnježavanjem i osvjetljenjem“, rekao je Golijanin i dodao da će na ovoj stazi 25. decembra biti održana FIS trka na kojoj će učestvovati 90 takmičara iz 17 zemalja.

Poredeći Ravnu planinu sa Zlatiborom, Golijanin je konstatovao da će puštanje u rad gondole omogućiti održavanje sportskih i turističkih aktivnosti na ovoj destinaciji u toku cijele godine.

Da je riječ o skijalištu urađenom po najsavremenijim standardima potvrdio je trener skijaške reprezentacije BiH Željko Šljivić, koji je istakao da skijalište u Gornjim Palama predstavlja modernu stazu koja je spremna za takmičenja evro-kupa.

Vlasnik i direktor „Mraza“ Radivoje Kovačević rekao je da ovo preduzeće, koje se bavi proizvodnjom tekstilne konfekcije za njemačko tržište, trenutno zapošljava 110 radnika i da su aplicirali za prijem 50 novih radnika, te da će poslije izbora, najvjerovatnije, aplicirati za još 50.

„Na Zavodu za zapošljavanje nema stručne radne snage za obavljanje ove djelatnosti, pa smo 80 odsto naših radnika morali samostalno obučiti i prekvalifikovati, za šta dižemo kredite kod komercijalnih banaka i dajemo ličnu imovinu pod hipoteku kako bi uložili u prekvalifikaciju“, istakao je Kovačević.

Razgovoru sa privrednicima, prisustvovao je i kandidat koalicije „Složno za Pale“ Boško Jugović, koji je rekao da će ova preduzeća biti okosnica razvoja opštine Pale u narednom periodu.

Poslije obilaska navedenih privrednih subjekata, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, u društvu članova i kandidata ove stranke na lokalnim izborima prošetao je centrom Pala.

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare