Dočekane mošti svetitelja sa Kipra

0

ISTOČNI STARI GRAD – U okviru obilježavanja 20 godina opštine Istočni Stari Grad i deset godina od osveštanja hrama Svetog Pantelejmona, večeras je na Vučijoj Luci, u prisustvu velikog broja vjernika, upriličen doček moštiju ovog svetitelja sa Kipra. „Za Vučiju Luku i za vjerujući narod ove parohije velika je čast da smo u prilici da se poklonimo ovoj velikoj i čudotvornoj svetinji, koja nam stiže sa Kipra u pratnji sveštenika Grčke pravoslavne crkve Andreasa Vorkasa“, izjavio je Srni sveštenik crkve Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci jerej Miljan Rađenović.

On je pojasnio da je riječ o svetitelju koji je stradao za Hrista i koji je bio „celebnik“ i koji je pomagao hrišćanima kada im je bilo najteže.

Prema njegovim riječima, na moštima Svetog Pantelejmona postoje znaci velikih iscjeljenja.

Danas su u Istočnom Starom Gradu položeni vijenci na spomenik palim borcima, nakon čega je održana svečana sjednica Skupštine opštine tokom koje su dodijeljene zahvalnice i novčane nagrade najboljem studentu i učenicima srednje i osnovne škole, te najboljim sportistima sa područja opštine.

U okviru pantelejmonskih svečanosti u ovoj opštini organizovan je i turnir u džudou.

Obred lomljenja slavskog kolača biće upriličen sutra u 11.30 časova, nakon arhijerejske liturgije i svete litije oko crkve na Vučijoj Luci.

Opština Istočni Stari Grad osnovana je 14. februara 1992. godine voljom srpskih odbornika opštine Stari Grad u hotelu „Evropa“, a za prvog predsjednika opštine je izabran Kosta Plakalović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare