Dobri prinosi u voćarstvu

0

ZVORNIK – Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvijetinović izjavio je da su posljednje četiri godine u oblasti voćarske proizvodnje na području ove opštine ostvareni veći prinosi voća i poboljšan kvalitet proizvoda.


Cvijetinović je naveo da su ovakvi pokazatelji postignuti, zahvaljujući napretku u izmjeni sortimenta voćnih vrsta koje se sade, primjeni adekvatnih agrotehničkih i preventivno-zaštitnih mjera od biljnih bolesti i štetočina, te opštinskim podsticajima.

“Opština Zvornik je od 2010. godine do danas finansijski podržala sadnju 20.000 novih sadnica voća sa četiri marke po sadnici, odnosno sa oko 80.000 KM za zasnivanje novih voćnjaka kroz Program podsticajnih mjera opštine Zvornik za unapređenje poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Cvijetinović danas novinarima.

On je dodao da je finansijski podržana sadnja sadnica šljive, jabuke, kruške, te drugog voća, a osim tog programa, zasađeno je još oko 5.000 sadnica voća.

Istakavši da ovi pokazatelji potvrđuju da je interes za voćarsku proizvodnju posljednjih godina veliki, čemu doprinosi i podrška iz opštinskog budžeta, Cvijetinović je naglasio da je u strukturi površina pod voćem najzastupljenija šljiva “požegača”, kao i da je proizvodnja jabuka, krušaka i drugog voća u porastu u odnosu na prethodni period.

“Program podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede opštine Zvornik realizuje se od 2008. godine, a u ovoj godini za ovu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od oko 220.000 KM”, rekao je Cvijetinović.

Na području zvorničke opštine ima 150.000 stabala šljive, 18.000 stabala jabuke, 11.000 stabala kruške, 1.300 stabala oraha, 1.150 stabala breskve, te drugog voća.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments