Dobra perspektiva za dalji razvoj ODKB-a

0

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/, koja je nastala na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, bazira se na bezbjednosno-vojnoj saradnji i ima dobru perspektivu za dalji razvoj, rekao je savjetnik ruskog ambasadora u BiH Andrej Temjašov.

Na međunarodnom forumu posvećenom ovoj organizaciji, koji je odražan večeras na Palama, Temjašov je istakao da se ODKB ne bavi samo vojnim pitanjima, već i novim izazovima kao što su pitanja borbe protiv terorizma, narkotika, trafikinga, nelegalne migracije.

Napominjući da organizaciju čine šest zemalja Rusija, Belorusija, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, Temjašov je naveo da je ona otvorena za saradnju i sa drugim zemljama koje nisu članice ODKB-a.

Prema njegovim riječima, uslov za članstvo je da se država slaže sa principima ove organizacije.

“Mi smo napravili dobru saradnju sa UN, potpisali jedan okvirni memorandum 2006. godine, a od ove godine i sa departmantom za mirovne operacije”, naveo je Temjašov.

Temjašov je rekao da ova organizacija ima dobru saradnju sa OEBS-om i drugim organizacijama, ali da je spremna i otvorena i za saradnju sa Nato savezom.

Oranizacija je, kaže on, otvorena i za ekonomsku i socijalnu saradnju, jer se samo vojnim metodama ne može postići dobar rezultat.

Kao ciljeve ove organizacije on je naveo kolektivno reagovanje na vanredne situacije, borbu protiv ekstremizma na internetu, kontrolu granica, borbu protiv nelegalne migracije, borbu protiv nelegalne trgovine narkoticima, a kao primjer naveo je da je do sada zaplijenjeno 245 tona narkotika, te blizu 10 tona raznog naoružanja.

On je napomenuo da organizacija ima 17 000 vojnika, 3 000 specijalaca i nekoliko hiljada ljudi spremnih da reaguju u kriznim situacijama.

Organizacija za kolektivnu bezbjednost i saradnju formirana je 15. maja 1992, a 1. novembra 1995. Dogovor o kolektivnoj bezbjednosti registrovan je u Sekretarijatu UN, čime je dobio međunarodno-pravnu dimenziju.

U decembr 2004. godine ova organizacija je dobila status posmatrača, odnosno pravnog lica u Generalnoj skupštini UN.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare