Dobit Doma zdravlja Istočno Sarajevo 220.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Istočno Sarajevo proteklu godinu završio je sa dobiti od 220.000 KM, rekao je danas direktor ove zdravstvene ustanove Dragan Krstović.

On je u pauzi sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža, koja je razmatrala izvještaj o radu Doma zdravlja, rekao novinarima da je ostvarenje dobiti rezultat mjera štednje preduzetih protekle godine, od uštede goriva, električne energije, kao i kroz vanredne prihode koji se odnose na izdavanje ljekarskih uvjerenja za polaganje vozačkog ispita, zapošljavanje i za posjedovanje oružja, te kroz participacije.

Krstović je naglasio da Dom zdravlja, koji pokriva opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ima 101 radnika, od kojih su 81 medicinski, a 20 nemedicinski radnici.

On je rekao da je u posljednjih četiri godine zaposleno svega četiri do pet novih radnika. Odgovarajući na kritike odbornika SDS-a da je u Domu zdravlja vršeno stranačko zapošljavanje, Krstović je rekao da politika ima ogroman uticaj na funcionisanje svih ustanova.

Krstović je istakao da je u protekloj godini uloženo i oko 350.000 KM vlastitih sredstava za nabavku značajnih medicinskih aparata.

Govoreći o završetku proširenja Doma zdravlja, Krstović je rekao da je do sada urađena prva faza koja se odnosi na grube građevinske radove u koju je uloženo oko 50 odsto sredstava od planiranih oko 1.200.000 KM, dok druga faza slijedi nakon obezbjeđenja nedostajućih sredstava.

„Imamo čvrsta obećanja predstavnika Vlade Republike Srpske da će u narednom periodu obezbijediti ova nedostajuća sredstva“, istakao je on, dodajući da bi druga faza trebalo da bude završena u novembru, ukoliko se nedostajuća sredstva budu obezbijeđena na vrijeme.

Odbornika SNSD-a Milica Ristović istakla je da je Klub odbornika SNSD-a podržao izvještaj o radu Doma zdravlja jer smatra da je to uspješna institucija i da redovno isplaćuje sve obaveze.

Govoreći o izvještajima o radu načelnika opštine i načelnika resora, Ristovićeva je naglasila da Klub SNSD-a ima primjedbe na njihov rad, a posebno kada je u pitanju privreda, „koje na području opštine Istočna Ilidža u suštini nema“, jer one firme koje se i otvore, veoma brzo se i zatvore.

Govoreći o izvještaju o izvršenju budžeta za 2014. godinu, ona je navela da budžet služi samo administraciji i nema novih projekata. „Obzirom na značaj i geostrateški položaj Istočne Ilidže, mi bismo trebali da budemo među vodećim opštinama u Srpskoj, ali to nije slučaj“, rekla je Ristovićeva.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač naglasio je da je u budžetu prošle godine, koji je ostvaren u iznosu od oko 4.500.000 KM, ostvaren suficit od 169.000 KM, koji će na osnovu odluke Skupštine biti utrošen na ono što je najpotrebnije stanovništvu.

Kovač je istakao da je opština u proteklim godina obezbijedila i od viših nivoa vlasti dio sredstava koja su, takođe, investirana u izgradnju lokalne infrastrukture.

„U ovo vrijeme ostvariti ovakav budžet je ravno čaroliji“, istakao je Kovač, dodavši da se to postiglo smanjenjem troškova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare