Dobit četiri miliona KM

0

VIŠEGRAD – Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada u prošloj godini ostvarilo je dobit od četiri miliona KM, rekao je direktor ove firme Mile Lakić.Prema njegovim riječima, iako hidrološka godina nije bila povoljna, Hidroelektrana „Višegrad“ proizvela je 857 gigavata električne energije, godišnji plan ispunila sa 95, a rebalansirani sa 99 odsto.


Lakić je kao najznačajniji projekat koji je ovo preduzeće započelo u prošloj godini izdvojio zaustavljanje procjeđivanja vode ispod pregradne brane hidroelektrane, vrijedan 17 miliona KM i realizuje se uz pomoć Investiciono-razvojne banke.

„Godina će biti zapamćena i po tome što smo uradili informacioni sistem u slivu Drine, prečistač kod zgrade blizu pregradne brane a zajedno sa inženjerima iz Srbije naši stručnjaci su napravili hladnjak nosećeg ležaja na turbini i tako uštedjeli 700.000 KM, jer ovaj dio kupovan u japanskoj `Tošibi`“, dodao je Lakić.

U preduzeću „HE na Drini“ u toku su pripreme dokumentacije za izdavanje ekološke dozvole koja se produžava svakih pet godina.

„Što se investicija tiče, u ovoj godini preduzeće je planiralo da izdvoji 36, u narednoj 27 a 2015. godini čak 60 miliona KM“, naveo je Lakić.

Sredinom godine preduzeće namjerava da kupi poslovnu zgradu koja se gradi u Andrićgradu, izgradi pregradnu branu za sprečavanje nanosa mulja na rijeci Prači kod Ustiprače i za 18 mjeseci završi projekat zaustavljanja procjeđivanja vode ispod brane Hidroelekrane.

Savindan je krsna slava preduzeća „HE na Drini“ u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare